Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (92)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)
Se indlæg fra måned: feb. (9)mar. (31)apr. (29)maj (31)juni (14)juli (21)aug. (31)sept. (30)okt. (35)nov. (18)

Stille dag over havet, travlt i nettene

fredag 31. marts 2023
af Henrik Böhmer og Morten Jenrich Hansen

Dagen startede med meget roligt vejr, ca. 2 m/s fra NØ og overskyet vejr. Heldigvis var der ikke tåget, som de ellers havde varslet i går. Over havet var der gang i den den første time med godt variation og OK tal af sortand, stormmåge og et pænt ryk af både splitterne og sildemåge. Ja, altså i forhold til datoen. Det blev til næsten 3000 sortænder og vi må håbe at trækket fortsætter i morgen. Derudover var det bedste på obsen 13 dværgmåger og en kaspisk måge (2k). Der kom ofte drosler trækkende ind fra havet og ofte i pæne, blandede flokke. En tur i mosen gav ikke meget andet end et par sortstrubede bynkefugle og et par gransangere. Ved tjek af mågerne kunne findes endnu en kaspisk måge (3k). 

DSC05774

Senere fandt Henrik en islom ved Hvidbjerg Strand, der lå pænt, tæt på kysten. Der var også 15 sortgrå ryler, men desværre nærmest igen sortænder. 

DSC06007

I morgen skal vinden forblive i NØ og tage til (op til 11 m/s). Hmmm... Det bliver spændende at se hvad det kan give. Der bliver i hvert fald god bemanding på obsen. 

Efter Henriks beretning fra obs posterne kan jeg tage over med dagens ringmærkning.
Stod op og glædede mig som en lille dreng før juleaften, da det var tørvejr og nærmest vindstille, så jeg havde fornemmelsen af en god fangstdag, da Bianca og jeg gik ud og åbnede alle net i stationshaven.
Bent havde også luret det gode ringmærkningsvejr og var her tidligt, så han kunne passe net i Fyrhaven.
Både Henrik og Bent meldte om mange drosler på deres vej herud, så det så lovende ud.

Bent startede med en Skovsneppe i Fyrhaven, da han gik ind og åbnede net, men den fløj videre ud af haven uden ring, da nettene altså endnu ikke var åbnet i hele haven.
Ellers stod det fra morgenen på pænt med Solsorte, Rødhalse, lidt Sangdrossel og vores første ringmærkede Stær i år. En art der har været her længe, men altså først nu har fundet vej til et net.

Bent lukkede for ringmærkningen i Fyrhaven kl 13:15 og nåede, at hilse på Per Olsen, der gavmildt kom med en kæmpe forsyning af køkkenruller og toiletpapir til stationen, så vi vil kunne klare selv en hård epidemi og nedlukning i lang tid frem.
Bianca og jeg holdt gang i Stationshaven til kl 18, hvor der begyndte at trække op til fugt og nedbør i luften, så da valgte vi aftensmaden fremfor netrunder efter 12 timers fangstforsøg.
Det hele endte på 64 mærkede fugle og 6 egen kontrollere, hvilket er ganske pænt her på dette tidspunkt af året.
Blandt dagens kontroller var der to Dompap hunner, der var mærket her i h.h.v. juni og juli sidste år og først nu har vist sig i haven igen.
Lidt sjovt, så fulgtes de begge af hanner der endnu ikke havde ring på, men efter herrenes tur i nettene, har de nu alle en lille aluring om det ene ben

Weekenden ser kold ud med østen vind og trods det, at dagene ser ud til at blive uden nedbør, regner vi ikke med så store fangstdage som i dag.
Til gengæld fik Bianca tilsendt noget af en appetit vækker fra hendes venner på Helgoland Fuglestation, da der pludselig poppede et foto af en Provencesanger op på hendes telefon.
Kommer den art her i påsken, skal der nok blive fyldt op - ikke bare af turister til Hukket, men også af fuglekiggere!
20230331_130904.jpg
Ingen Provencesanger, men altså en smuk fugl den Rødtoppede Fuglekonge, hvoraf vi nu har mærket 6 stk dette forår.

Dagens ringmærkning:
20230331_183730.jpg

Folk på stationen: Henrik, Bent, Bianca og Morten

Nat og morgenregn afløst af ringmærkningsvejr midt på dagen

torsdag 30. marts 2023
af Morten Jenrich Hansen

Vores bange annelser fra vejrudsigten om heldagsregn holdt ikke, så efter regn gennem natten kom der opholdsvejr kl 10 og vi skyndte os ud i haven for at åbne net.
På det tidspunkt var jeg også klar til frisk luft, da jeg havde brugt 2 timer inden da på at sidde ved pc´en og dobbelttjekke de indtastede ringmærkningsdata.

Vi fik nogle ok timer ved nettene, men måtte lukke dem igen for en time mellem 13:30 og 14:45, da der på ny kom nedbør ind over Hukket med vinden fra sydvest.
Vi havde da mærket 18 fugle, så der gik lidt sport i, at få dagstotalen op på 20 fugle og vi åbnede igen net, da eftermiddagstimen med nedbør var overstået.
Det lykkedes at få de sidste fugle i hånden hjem, så dagstotalen endte på 21 mærket og 3 egne kontroller.

Uden for nettene fik vi ikke set meget, men vores første Munk blev set ganske våd i morgenregnen, da den fouragerede i buskene langs p-pladsen og ind mod stationshaven.
I net kom den dog ikke, da de jo var lukket i regnvejret.
IMG_4064.jpg
En Gransanger blev dagens enste sanger i hånden, selvom en Munk havde vist sig ved fuglestationen midt i morgenens regnvejr.
Foto: Bianca I. Neuner


I morgen har vi sat forventningerne højt, da der loves svag vind uden nedbør og vindskifte til vindretning fra øst.
Vi får da net op til standardtiden før solopgang, Bent har varslet, at han kommer og tager sig af Fyrhaven, Henrik vil være på plads i klitten til træktælling og Jimmy Skat skulle også dukke op for en uges ophold, så alle sejl bliver sat de næste dage.

Dagens ringmærkning:
                                   Mærket      Kontrol
Gærdesmutte                   1               1
Jernspurv                         1               1
Rødhals                            9               0
Solsort                              2               0
Sangdrossel                     1               0
Gransanger                      1               0
Fuglekonge                      5               0
Rødtoppet Fuglekonge    0               1
Bogfinke                           1               0

Ialt  21 (3)

Folk på stationen: Bianca og Morten

Stille fugtig gråvejrsdag

onsdag 29. marts 2023
af Morten Jenrich Hansen

Det blev en dag, der var ret stille fuglemæssigt i området ved Blåvandshuk.
Bianca og jeg måtte udsætte åbning af net, da der var regn fra starten af morgenen.
Regnen gik dog over til at være byger af finregn, så vi nåede alligevel at få gang i ringmærkningen i løbet af morgen og formiddag. Det krævede dog konstante runder ved nettene for at undgå, at fugle blev våde ved fangsten og vi havde kun stationshavens net åbne.
Bent kom ud sidst på formiddagen, hvor der var et par timer med opholdsvejr.
Han og Bianca prøvede da Fyrhaven, men der var helt tomt for fugle, så de lukkede igen efter 2 timers forsøg uden en eneste fangst.
Bedste obs fra det forsøg var, at Bent fik vist Bianca en fin han Hugorm mellem fyret og det afspærrede militærområde, hvor der stadig er heftig artelleri skydning.

Vi lukkede også net i stationshaven, da intensiteten af regn igen tog til.
Holdt en eftermiddagssiesta og stod op til tæt tåge i området fra kl 16.
Prøvede da 2 timer med åbne net, hvilket lige gav dagens sidste fugl i hånden med en han Rødtoppet Fuglekonge.
20230329_174437.jpg
Bianca fik ringmærket sin første Rødtoppet Fuglekonge, da vi gav nettene et sidste forsøg i eftermiddagstågen.

Morgendagen ser endnu værre ud i vejrudsigten med regn stort set hele dagen, så vi forventer ikke megen aktivitet i felten og har i stedet planlagt, at få lavet dobbelttjekket af årets indtastede ringmærkningsdata, så data kan afleveres til ringmærkningsadministrationen ved Købenshavn universitet.

Dagens ringmærkning:
                                            Mærket        Kontrol
Gærdesmutte                            2                  0
Jernspurv                                  1                  0
Solsort                                       2                 0
Rødhals                                     2                 0
Fuglekonge                               1                 0
Rødtoppet Fuglekonge              1                 0
Blåmejse                                    1                 0
Musvit                                        0                  1
Bogfinke                                     1                 1

Ialt    11 (2)

Folk på stationen:   Bent, Bianca og Morten

Godt med ænder og lommer

tirsdag 28. marts 2023
af Henrik Böhmer og Morten Jenrich Hansen

Fra obsen (HBØ): 

Det var egentlig ikke fordi forventningerne var ret høje, da vinden var i NV fra tidlig morgen. Det kunne sgu gå i begge retninger. Men det endte nok med at være den bedste trækdag i år. 

Allerede fra tidlig morgen kom der godt med stormmåger og lommer. Faktisk kom der ret mange stormmåger og de kom trækkende over en relativt bred front. En halv time efter solopgang fik jeg selskab af David og det var god timing, da fuglene nu begyndte at komme fra både nord of syd. Fra syd kom der stormmåger og lommer og fra nord kom der ænder. Af træktal fra morgenobsen kan nævnes: knortegås 45, pibeand 855, krikand 782, rødstrubet lom 521 og stormmåge 1049. Desuden kom der to splitterner og lidt sildemåger (42). Ingen krydderi, men til gengæld gode tal. Bent talte lidt flere ænder efter morgenobsen og dermed kommer dagstotalen for krikand op på 994. VI (David og Henrik) mangler stadig den første kjove. Den må komme en af dagene. 

DSC05565

Efter morgenobsen tjekkede jeg området Ved Hvidbjerg Camping og Grønningen. Der var en flot han sortrygget vipstjert og yderligere 7 hvide vipstjerter, 3 gransangere og en husrødstjert. Der er ikke mange fugle på Grønningen, men dog 4 sortstrubede bynkefugle. 

DSC05697

Fra stationshaven glædede Bianca og Morten sig over en dag uden blæst og da ingen net var frosset sammen, trods temperatur ved frysepunktet lige før solopgang, kunne vi åbne alle net.
Forventningerne var nu ikke det store antal småfugle i den kolde luft fra nord, men vores morgen blev allerede redet på den første netrunde, da en Skovsneppe lå klar til os.
Arten har flere gange fløjet rundt i og omkring haven i skumringen lige ved åbningstid af net, men dagens fugl er den første mærkede her i år.
20230328_072719.jpg
Dagens bedste fugl i hånden og det er knapt årligt, at Skovsneppe kommer på forårets ringmærkningsliste.

Kl 9 sluttede Bent sig til os og fik 4 timer med alle net åbne i Fyrhaven, så vi samlet nåede op 17 mærkede fugle og 8 aflæsninger af vores egne tidligere mærkede fugle.
Blandt aflæsningerne var 5 Fuglekonger og de har haft det hårdt de seneste døgn med hård vind og kulde. De var alle mærket inden for den sidste uge og har tabt op til 1 gram i vægt på dagene siden de blev mærket. En ret stor andel af ens fedt ressourcer, når man fra start af kun vejede lidt over 5 gram.

Svend Aage brugte formiddagen med praktiske gøremål på stationen og i haven, men fik da også tid til en kop kaffe, så han selv kunne nyde lidt af de rundstykker og kage, som han gavmildt havde taget med til os.
Bent var også hjælpsom ved at køre Bianca til indkøb af egnet mad til en veganer, da køleskabet ellers er fyldt op efter mit forbrug af både kød, ost og æg.
Nu er der dog plads til ekstra lækkert grønt mad og så venter vi bare på lidt mere varme i luften og flere fugle i nettene.
Optimismen er her stadig - der var da lidt forårstegn i havedammen i eftermiddag, hvor vi så de første 3 Lille Vandsalamander fremme i år.

Dagens ringmærkning:
                                      Mærket      Kontrol
Skovsneppe                       1                0
Gærdesmutte                     1                0
Jernspurv                           5                1
Rødhals                              1                1
Solsort                                4                0
Vindrossel                           1                0
Fuglekonge                         0                5
Grønirisk                             1                1
Dompap                              2                 0
Gulspurv                             1                 0

Ialt 17 (8)

Folk på stationen: Svend Aage, Bent, David, Henrik, Bianaca og Morten

Velkommen til Bianca

mandag 27. marts 2023
af Morten Jenrich Hansen

Efter en lang togrejse fra det sydlige Tyskland blev Bianca i går aftes hentet af Bent i Varde og ankom til fuglestationen lidt efter kl 21.
Hun fik en kort rundvisning på stationen og blev installeret på et værelse inden vi gik i seng.
Bianca skal være her et par uger eller 3 og lære lidt om brug af spejlnet til fangst og ringmærkning af fugle.
Tidligere har hun haft et ophold på Helgoland fuglestation og deltaget i brug af Helgolands rusen, så måske kan hun hjælpe os med at få fangst af fugle i Blåvands rusen.

Hun har fået en ægte vestjysk velkomst vejrmæssigt med rigtig kold blæst fra nord til nordvest, temperaturer under 5 grader og hurtig vekslen gennem hele dagen mellem sol, sne- og haglbyger.
Vi prøvede fra morgenen med enkelte net åbne i stationshaven uden de store forventninger til fangst i den kolde vind.
Det blev da også kun til 4 fugle mærket i dag.
Brugte så tiden ved pc´en til at få aktiveret Bianca´s danske ringmærkningslicens og gennemgået retningslinier for ringmærkning i Danmark, så hun kunne svare rigtigt på de årlige spørgsmål fra ringmærkningsadministrationen og gennemfører den obligatoriske ringmærkningstest.
20230327_132725.jpg
Bianca frisk på at prøve kræfter med det danske marts vejr på vestkysten efter ankomsten fra det sydligste Tyskland.

Eftermiddagen med lukkede net har jeg brugt på en dejlig lur, mens Bianca er gået en tur på stranden og bliver blæst godt igennem.
Det samme blev Lene og Stig i formiddags, da de var en tur herude og prøvede at se, om der var noget de kunne fange med deres kamera.
De kom først forbi fuglestationen og hilste på os, hvilket var et hygegligt gensyn, da jeg kender dem fra tidligere sæsoner. De kunne efter strandturen fortælle om en gruppe rastende Havlit tæt på strandkanten ved Sydhukket, men ellers har vi ikke mange fugleobs at berette om denne kolde blæsende dag.
Både middelvind og vindstød er øget i løbet af dagen, så der nu blæser en 13m/s fra nordvest med op til 23 m/s i stødende.
Vi bliver derfor inde nu og går igang med en større portion madlavning, så vi har nem restemad at varme de næste par døgn.
Vinden skulle aftage i løbet af natten og vi håber på både flere fugle og muligheden for brug af flere net i morgen.
Vi kan dog risikerer, at net bliver svære at åbne, hvis de er frosset sammen i løbet af natten - der varsles nattefrost.

Militærområdet er skarpt afspærret, da der frem til og med torsdag er gang i den helt store Nato øvelse med tungt skyts, så der bliver ikke mulighed for at tjekke Mosen for fugle og vi bliver i stedet rystet lidt i huset af store dumpe drøn.

Dagens ringmærkning:
                                         Mærket     Kontrol
Gærdesmutte                        1              0
Solsort                                   1              0
Blåmejse                               1              0
Grønirisk                               1              0

 

Folk på stationen:  Bianca og Morten

Sommertid gav årets første Almindelig Kjove

søndag 26. marts 2023
af Morten Jenrich Hansen

Når vi nu er indrettet som ringmærkere til at følge soltid og åbne net en halv time før solopgang, så er sommertid en mærkelig størrelse at forholde sig til.
Merit og jeg stod derfor op på samme tid og var klar til at gå ud og åbne net, men opdagde udenfor, at det da godt nok var lidt mørkere end normalt, da vi skulle til at gå mod haven og nettene.
Så gik det op for os, at vi pludselig havde en time til at nyde kaffen og det store morgenbord, før vi behøvede at åbne net..

Michael nåede at komme ned til morgenmaden inden timen var gået. Kold blæst fra nordnordvest gav ikke mange net, der kunne åbnes og ganske få småfugle i haverne, så Michael tog et par timers obs fra Nordhukket, mens Merit og jeg havde tid til at havobse fra pladsen ved ringlab i Fyrhaven mellem netrunderne.
Vi holdt de få net åbne i standardtiden på 5 timer, men fik kun mærket 4 fugle og havde en kontrol af en han Bogfinke, der er mærket her 10. marts 2022.

Ude over havet var der lidt Suler på vingerne, men dagens fugl blev en sydtrækkende Almindelig Kjove, der kom helt inde over stranden i god højde.
Årets første her fra Hukket og den har nok fået kolde fødder i nordenvinden og tænkt, at den hellere må drøne lidt længere mod syd igen og finde nogle terne under lidt varmere forhold ved fx Hollands kyst.

Da vi havde lukket net inden middag tog vi fælles frokost, fik gjort stationen rent efter weekends samling af folk og hyggesnakket inden Michael og Merit først på eftermiddagen startede deres hjemtur.
Jeg var godt brugt efter den fine weekend i godt selskab med det vellykkede Ørneklub arrangement, så jeg tog en eftermiddagslur trods klar blå himmel og sol.
Fugle var der ikke meget af i den kolde vind, så tænker ikke, at jeg er gået glip af noget alvorligt, mens jeg opholdt mig under dynen.

Her til aften ankommer Bianca og hun vil skulle starte med at deltage i ringmærkningen under svære vejrbetingelser, da udsigten for ugen ikke ser alt for god ud, men har både blæst, nedbør og kølig nordlig vind.

IMG_20230325_145307.jpg
Fra lørdagens afslutning af Ørneklubbens besøg står initiativtager til det vellykkede arrangement Adam ved siden af Skarven og siger farvel til de sidste gæster.
Derefter var der positiv evaluering ved bordet for de deltagende frivillige hjælpere med bred enighed om, at det var gået rigtig godt og fint kan gentages en anden gang.
Med til den historie er dog også, at vi var heldige med vejret lørdag, så der var fugle at vise i haverne.
Havde arrangementet været programsat til i dag, havde børnene ikke fået set en eneste fugl i hånden, da søndagens 5 fangster alle var før kl 10.
Foto: Michael Bjerregaard


Dagens ringmærkning:
                                         Mærket        Kontrol
Jernspurv                               2                 0
Solsort                                   1                 0
Rødhals                                 1                 0
Bogfinke                                 0                 1


Folk på stationen: Merit, Michael og Morten

Besøg af Ørneklubben!

lørdag 25. marts 2023
Absurd meget kage <3
af Merit Lenk

Livet på stationen var i dag præget mest af Ørneklubbens besøg, hvor over 20 børn med deres pårørende kunne se både ringmærkning og fik gået en god tur på stranden. Der var god stemning, et rigtig passende antal fugle til formålet, fint vejr og glade og interesserede børn, der stillede mange gode spørgsmål. Første fugl, vi kunne vise frem, var intet mindre end en Rødtoppet Fuglekonge (Firecrest, Regulus ignicapilla), som blev mærket tidligere på ugen. Den havde taget en my på i vægt, hvilket altid er dejligt ved en genfangst. I alt blev dagens ringmærkning til 16 nye og 5 genfangster:

20230325
Vi satser på, at vi i morgen (trods middelmådige vejrforhold) kan komme op på 300 fugle i marts. Der mangler blot en lille håndfuld.

Derudover fik børnene set op til flere hugorme, kigget på mange forskellige muslinger og snegle på stranden, og der blev set havpattedyr i varierende kropslig komplethed.

IMG 0979 IMG 0980 IMG 0981
Stemningsbilleder fra dagens Ørneklubben-tur. Fotos: Adam

Selve turen blev arrangeret af Adam, Amanda og Momme, med dejlig hjælp fra Ørneklubben på Fyn. Man bliver jo kun glad af at se, hvor godt det kan fungere med samarbejde mellem de afdelinger i DOF, der tager sig af de yngre medlemmer, når det tilfældigvis er DOFung'ere, der arrangerer en tur for medlemmer af Ørneklubben. Stærk indsats, mere af det! Og skønt, at BLF lægger hus til og i samme omgang har en så god historie-fortæller som Bent, der kunne bidrage med både lidt fakta og fiktion som underholdning.

Inden Ørneklubben ankom måtte vi dog også sige farvel for nu til Taïma, desværre. Efter en lille uge på stationen er hun nu draget videre mod hovedstaden, inden hun snart skal tilbage til Frankrig. Hun har bidraget med evigt godt humør, lækre crêpes, og en altid hjælpende hånd i ringmærkningen. På gensyn!

For en gangs skyld må vi desuden ikke undgå at nævne dagens kagesituation, for den var selv for Blåvands standarder ret overdådig (det siger en del!), og det skyldes utvivlsomt alle de venlige sjæle, der har været forbi stationen i løbet af weekenden. Der var jo både snack-rester fra i går aftes, som både Michael men også Adam, Amanda og Momme havde taget med, Jakob havde taget basser med til i dag, og John og Bjørn (der kom på kort visit om formiddagen) havde også taget en skøn kanelstang med. Vi forsøgte at følge med i spisningen, det var mega lækkert!! Resterne skal vi nok få nydt til en god kop kaffe i morgen også.

Vi skal i det hele taget bestemt ikke frygte at sulte mens vi er her, og Morten behøver nok heller ikke at købe ind lige foreløbigt igen. Vi takker mange gange for al den gode mad!

I morgen eftermiddag tager både Michael og jeg hjem igen, og så er Morten atter lidt alene et par timers tid ude i det vestjyske, inden han får selskab af Bianca i morgen aften, der skal blive og hjælpe til i et par uger. Jeg regner også personligt stærkt med at give en hjælpende hånd igen i slut april, og i mellemtiden ønskes i alle en (fortsat) god sæson! Det har, som altid, været en fornøjelse her i Blåvand.

 

Folk på stationen: Morten, Taïma, Michael, Adam, Amanda, Momme, Merit, Nina, Nora, Isadora, samt mange dags-besøgende (heriblandt Ørneklubben)

vores 100. solsort !

fredag 24. marts 2023
af Taïma

Hej allesammen !

I går aften hyggede Merit og mig lidt med at strikke/hækle så vi kunne vente på at se nordlys, i stedet så vi noget andet på parkeringspladsen, e strandtudse ! Det var Merit meget glad for, det var også vores anden tudse art for dagen.

I dag var det blæsende, og de første timer var der fugt men vi fik nettene i stations haven åben og et par netter i fyrhaven. Så kun vi mærke fugle som Fuglekonge (Regulus regulus), Sangdrossel (Turdus philomelos) og Vindrossel (Turdus iliacus). Men efter et par timer, vindretningen ændreret sig lidt, og blev stærkere, også skulle vi lukket alle nettene i fyrhaven, og lidt efter, nettene i stations haven også. I alt fik vi 16 nye fugle om morgenen.

Så kommet Bent på station for et besøg. Bent kom med sol fordi det var blå himmel i eftermiddag. Merit og jeg tog til strand, mit mål for min sidste hele dag på station var at tag billede at sandløbere (Calidris alba) og præstekraver (Charadrius) :) Og jeg fik mere, en spættet sæl lå på strand. Jeg ser sæler ikke så tit, sidste gang var det her i sommer 2021. Merit fik at se flere forskellige ænder på træk, måger og suler fra Sabine bunker.

DSC_0131.JPG

spættet sæl på strand, Foto: Taima

 

DSC_0143.JPG

Sandløber på strand , Foto: Taïma

Når vi var på strand åbenede Morten nettene i fyrhaven for et par timer, i hele eftermiddag var det kun 3 fugle. MEN på den sidste runde, ringmærkede vi den 100. solsort i år ! Så var vi glade alligevel :) 

20230324_171939.jpg

Solsort hun 2k , Foto: Morten

Jeg tager afsted efter ringmærkning i morgen, så håber jeg at vi får nogle gode fugle, også fordi Ørneklubben kommer i morgen ! Amanda, Rasmus Momme og Adam kommer sent i aften til at underholde Ørneklubben i morgen. Nina og sin datter Nora og barnebarn Isadora kom også lige før aftensmad for at være parat til Ørneklubben i morgen. Michael Bjerregard er også her.

Jeg vil sige mange tak til Morten, Merit også Bent for at lavet min ophold her så hyggeligt :) Jeg ser frem til næste gang allerede ! 

på station : Merit, Morten, Bent, Nina, Nora, Isadora, Michael Bjerregard og Taïma

Skaermbillede_2023-03-24_211714.png

 

 

Foråret titter så stille igen

torsdag 23. marts 2023
Splitterne, bjerglærke og endeligt solskin
af Merit Lenk

Efter lidt trist vejr i går var vi med nattens regn og vejrudsigten bekymrede for, hvor længe vi kunne få ringmærket her til morges. Både vind og regn truede forude, men heldigvis var vinden fra sydvest, så overraskende mange af nettene stod nok i læ til, at de kunne åbnes. Vi nåede dog kun en enkelt runde, inden vi klappede net i, da radaren så lovede nogle voldsomme byger. I den runde fik vi fanget hele 16 fugle, heriblandt en Rødtoppet Fuglekonge (Firecrest, Regulus ignicapilla), som vi alle blev meget glade for!

20230323 01
Morgenens Rødtoppede Fuglekonge. Foto: Taïma

Efter halvanden times regnpause, hvor vi fik tanket op til at fortsætte længe med ringmærkningen, kunne vi åbne net igen  det blev dog ikke til så meget mere i sidste ende, på trods af, at Morten først lukkede de sidste net omkring klokken 17. I alt blev det til 20(+9) fugle fordelt på 9 arter:

20230323

Det var dog ikke så slemt endda, for imens nettene blev lidt tomme, skete det fantastiske, at solen endeligt brød frem. Vi har siden sen formiddag altså haft fuldkommen blå himmel, og det var endda varmt nok til, at Taïma og jeg kunne få nydt vores frokost udenfor på bænken, uden at skulle have jakke på.

I mellemtiden var Bent kommet på besøg og kunne med stor glæde i stemmen melde årets første Splitterne (Sandwich Tern, Thalasseus sandvicensis) ved at forkynde, at nu ”er det forår!”. Derudover så han en masse trækkende svømmeænder, især Krikænder (Teal, Anas crecca) og Pibeænder (Wigeon, Mareca penelope). Tallene vil kunne ses her på DOFbasen blandt dagens obervationer på Hukket.

Bent kunne også berette om et par Sortstrubede Bynkefugle (Stonechat, Saxicola rubicola) i mosen. Sidstnævnte fik Taïma og jeg også set på vores lange gåtur gennem mose og langs strand, hvor vi måske burde have haft lidt solcreme på faktisk… Vi fik blandt andet også set en Misteldrossel (Mistle Thrush, Turdus viscivorus), omkring 50 krondyr og en Bjerglærke (Horned Lark, Eremophila alpestris), en ny art for Taïma!

 20230323 03
Bjerglærke på stranden. Foto: Merit

Vi fik på stationen også besøg af Per Olsen, og det blev til lidt hyggesnak i det gode eftermiddagsvejr.

I aften er der måske mulighed for nordlys, og vi håber meget på, at skydækket tillader os et kig på stjernehimlen. Indtil da vil vi nyde aftensolen oven på en god dag og spise de lækre crêpes, som dufter henne fra køkkenet. I morgen lover DMI endnu en gang regn og blæst, men om aftenen kommer Adam, Amanda og Momme forbi (så de er klar til lørdagens arrangement) og det glæder vi os naturligvis til!

 

Folk på stationen: Morten, Taïma, Merit, Bent, Per Olsen

Vindrossel og et uventet besøg

onsdag 22. marts 2023

Dagen begyndt kl.6 med netåbning, trods lidt regn og vind. Vi gik vores runder ofte på grund af vejret, og fik flere fugl per runde i de tidligere timer. Vi fik 2 nye flotte 2k vindrossel i net, et par gærdesmutter og en lille fuglekonge.

 20230322_071139.jpg

Morten holder en 2k Vindrossel

20230322_071154.jpg

Vindrossel heder på Englesk Red-wing :)

Så var det lidt stille i nettene, men vi fik set en hun husrødstjert i haven, den første i år. Vi holdt nettene op til kl10, men ingen husrødstjert i nettene. 

Efter vores middagslur, ankom Merit og Bent. Jeg er meget glad for at være på station på samme tid som Merit, sidste gang jeg så hende var i sommer 2021 ! Bent blev for kaffe, og så åbenede vi nettene igen og håbede at ringmærke mere fugle. Omkring 16:30 fik vi et overraskende besøg i havet, en Brud ! Vi var alle meget glade at se den lille rovdyr, vi håber at se det igen i stationshaven :) Jeg tror ikke at jeg eller Merit har set en før, de er så små og hurtige !

Ellers fik vi ikke så meget i nettet som i går, så vi gjorde noget admin og lidt klassearbejde mellem runderne. Morten har også begyndt tidlig at lave dejlig mad. Nu (kl.18) har vi lige lukket nettene for i dag, og på sidste runde ringmærkede Merit en lille gærdesmutte, den tredje i dag, de er altid søde at se.

I morgen har vi planer om at åbenede nettene i begge haverne, og så håber vi at ringmærke flere fugl end i dag :) .

Taïma

 

Nye rygmærkning :

2 Gransanger

3 Gærdesmutter

2 Vindrossel

6 Solsort

Control :

1 Jernspurv

1 Solsort

1 Rødhals

 

I alt : 16 fugle

 På Station : Merit, Morten, Bent og Taima


1   |  2  |  3  |  4     NÆSTE