Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2023 (107)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Godt med ænder og lommer

tirsdag 28. marts 2023
af Henrik Böhmer og Morten Jenrich Hansen

Fra obsen (HBØ): 

Det var egentlig ikke fordi forventningerne var ret høje, da vinden var i NV fra tidlig morgen. Det kunne sgu gå i begge retninger. Men det endte nok med at være den bedste trækdag i år. 

Allerede fra tidlig morgen kom der godt med stormmåger og lommer. Faktisk kom der ret mange stormmåger og de kom trækkende over en relativt bred front. En halv time efter solopgang fik jeg selskab af David og det var god timing, da fuglene nu begyndte at komme fra både nord of syd. Fra syd kom der stormmåger og lommer og fra nord kom der ænder. Af træktal fra morgenobsen kan nævnes: knortegås 45, pibeand 855, krikand 782, rødstrubet lom 521 og stormmåge 1049. Desuden kom der to splitterner og lidt sildemåger (42). Ingen krydderi, men til gengæld gode tal. Bent talte lidt flere ænder efter morgenobsen og dermed kommer dagstotalen for krikand op på 994. VI (David og Henrik) mangler stadig den første kjove. Den må komme en af dagene. 

DSC05565

Efter morgenobsen tjekkede jeg området Ved Hvidbjerg Camping og Grønningen. Der var en flot han sortrygget vipstjert og yderligere 7 hvide vipstjerter, 3 gransangere og en husrødstjert. Der er ikke mange fugle på Grønningen, men dog 4 sortstrubede bynkefugle. 

DSC05697

Fra stationshaven glædede Bianca og Morten sig over en dag uden blæst og da ingen net var frosset sammen, trods temperatur ved frysepunktet lige før solopgang, kunne vi åbne alle net.
Forventningerne var nu ikke det store antal småfugle i den kolde luft fra nord, men vores morgen blev allerede redet på den første netrunde, da en Skovsneppe lå klar til os.
Arten har flere gange fløjet rundt i og omkring haven i skumringen lige ved åbningstid af net, men dagens fugl er den første mærkede her i år.
20230328_072719.jpg
Dagens bedste fugl i hånden og det er knapt årligt, at Skovsneppe kommer på forårets ringmærkningsliste.

Kl 9 sluttede Bent sig til os og fik 4 timer med alle net åbne i Fyrhaven, så vi samlet nåede op 17 mærkede fugle og 8 aflæsninger af vores egne tidligere mærkede fugle.
Blandt aflæsningerne var 5 Fuglekonger og de har haft det hårdt de seneste døgn med hård vind og kulde. De var alle mærket inden for den sidste uge og har tabt op til 1 gram i vægt på dagene siden de blev mærket. En ret stor andel af ens fedt ressourcer, når man fra start af kun vejede lidt over 5 gram.

Svend Aage brugte formiddagen med praktiske gøremål på stationen og i haven, men fik da også tid til en kop kaffe, så han selv kunne nyde lidt af de rundstykker og kage, som han gavmildt havde taget med til os.
Bent var også hjælpsom ved at køre Bianca til indkøb af egnet mad til en veganer, da køleskabet ellers er fyldt op efter mit forbrug af både kød, ost og æg.
Nu er der dog plads til ekstra lækkert grønt mad og så venter vi bare på lidt mere varme i luften og flere fugle i nettene.
Optimismen er her stadig - der var da lidt forårstegn i havedammen i eftermiddag, hvor vi så de første 3 Lille Vandsalamander fremme i år.

Dagens ringmærkning:
                                      Mærket      Kontrol
Skovsneppe                       1                0
Gærdesmutte                     1                0
Jernspurv                           5                1
Rødhals                              1                1
Solsort                                4                0
Vindrossel                           1                0
Fuglekonge                         0                5
Grønirisk                             1                1
Dompap                              2                 0
Gulspurv                             1                 0

Ialt 17 (8)

Folk på stationen: Svend Aage, Bent, David, Henrik, Bianaca og Morten