Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2023 (33)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)
Se indlæg fra måned: feb. (9)mar. (24)

vores 100. solsort !

fredag 24. marts 2023
af Taïma

Hej allesammen !

I går aften hyggede Merit og mig lidt med at strikke/hækle så vi kunne vente på at se nordlys, i stedet så vi noget andet på parkeringspladsen, e strandtudse ! Det var Merit meget glad for, det var også vores anden tudse art for dagen.

I dag var det blæsende, og de første timer var der fugt men vi fik nettene i stations haven åben og et par netter i fyrhaven. Så kun vi mærke fugle som Fuglekonge (Regulus regulus), Sangdrossel (Turdus philomelos) og Vindrossel (Turdus iliacus). Men efter et par timer, vindretningen ændreret sig lidt, og blev stærkere, også skulle vi lukket alle nettene i fyrhaven, og lidt efter, nettene i stations haven også. I alt fik vi 16 nye fugle om morgenen.

Så kommet Bent på station for et besøg. Bent kom med sol fordi det var blå himmel i eftermiddag. Merit og jeg tog til strand, mit mål for min sidste hele dag på station var at tag billede at sandløbere (Calidris alba) og præstekraver (Charadrius) :) Og jeg fik mere, en spættet sæl lå på strand. Jeg ser sæler ikke så tit, sidste gang var det her i sommer 2021. Merit fik at se flere forskellige ænder på træk, måger og suler fra Sabine bunker.

DSC_0131.JPG

spættet sæl på strand, Foto: Taima

 

DSC_0143.JPG

Sandløber på strand , Foto: Taïma

Når vi var på strand åbenede Morten nettene i fyrhaven for et par timer, i hele eftermiddag var det kun 3 fugle. MEN på den sidste runde, ringmærkede vi den 100. solsort i år ! Så var vi glade alligevel :) 

20230324_171939.jpg

Solsort hun 2k , Foto: Morten

Jeg tager afsted efter ringmærkning i morgen, så håber jeg at vi får nogle gode fugle, også fordi Ørneklubben kommer i morgen ! Amanda, Rasmus Momme og Adam kommer sent i aften til at underholde Ørneklubben i morgen. Nina og sin datter Nora og barnebarn Isadora kom også lige før aftensmad for at være parat til Ørneklubben i morgen. Michael Bjerregard er også her.

Jeg vil sige mange tak til Morten, Merit også Bent for at lavet min ophold her så hyggeligt :) Jeg ser frem til næste gang allerede ! 

på station : Merit, Morten, Bent, Nina, Nora, Isadora, Michael Bjerregard og Taïma

Skaermbillede_2023-03-24_211714.png

 

 

Foråret titter så stille igen

torsdag 23. marts 2023
Splitterne, bjerglærke og endeligt solskin
af Merit Lenk

Efter lidt trist vejr i går var vi med nattens regn og vejrudsigten bekymrede for, hvor længe vi kunne få ringmærket her til morges. Både vind og regn truede forude, men heldigvis var vinden fra sydvest, så overraskende mange af nettene stod nok i læ til, at de kunne åbnes. Vi nåede dog kun en enkelt runde, inden vi klappede net i, da radaren så lovede nogle voldsomme byger. I den runde fik vi fanget hele 16 fugle, heriblandt en Rødtoppet Fuglekonge (Firecrest, Regulus ignicapilla), som vi alle blev meget glade for!

20230323 01
Morgenens Rødtoppede Fuglekonge. Foto: Taïma

Efter halvanden times regnpause, hvor vi fik tanket op til at fortsætte længe med ringmærkningen, kunne vi åbne net igen  det blev dog ikke til så meget mere i sidste ende, på trods af, at Morten først lukkede de sidste net omkring klokken 17. I alt blev det til 20(+9) fugle fordelt på 9 arter:

20230323

Det var dog ikke så slemt endda, for imens nettene blev lidt tomme, skete det fantastiske, at solen endeligt brød frem. Vi har siden sen formiddag altså haft fuldkommen blå himmel, og det var endda varmt nok til, at Taïma og jeg kunne få nydt vores frokost udenfor på bænken, uden at skulle have jakke på.

I mellemtiden var Bent kommet på besøg og kunne med stor glæde i stemmen melde årets første Splitterne (Sandwich Tern, Thalasseus sandvicensis) ved at forkynde, at nu ”er det forår!”. Derudover så han en masse trækkende svømmeænder, især Krikænder (Teal, Anas crecca) og Pibeænder (Wigeon, Mareca penelope). Tallene vil kunne ses her på DOFbasen blandt dagens obervationer på Hukket.

Bent kunne også berette om et par Sortstrubede Bynkefugle (Stonechat, Saxicola rubicola) i mosen. Sidstnævnte fik Taïma og jeg også set på vores lange gåtur gennem mose og langs strand, hvor vi måske burde have haft lidt solcreme på faktisk… Vi fik blandt andet også set en Misteldrossel (Mistle Thrush, Turdus viscivorus), omkring 50 krondyr og en Bjerglærke (Horned Lark, Eremophila alpestris), en ny art for Taïma!

 20230323 03
Bjerglærke på stranden. Foto: Merit

Vi fik på stationen også besøg af Per Olsen, og det blev til lidt hyggesnak i det gode eftermiddagsvejr.

I aften er der måske mulighed for nordlys, og vi håber meget på, at skydækket tillader os et kig på stjernehimlen. Indtil da vil vi nyde aftensolen oven på en god dag og spise de lækre crêpes, som dufter henne fra køkkenet. I morgen lover DMI endnu en gang regn og blæst, men om aftenen kommer Adam, Amanda og Momme forbi (så de er klar til lørdagens arrangement) og det glæder vi os naturligvis til!

 

Folk på stationen: Morten, Taïma, Merit, Bent, Per Olsen

Vindrossel og et uventet besøg

onsdag 22. marts 2023

Dagen begyndt kl.6 med netåbning, trods lidt regn og vind. Vi gik vores runder ofte på grund af vejret, og fik flere fugl per runde i de tidligere timer. Vi fik 2 nye flotte 2k vindrossel i net, et par gærdesmutter og en lille fuglekonge.

 20230322_071139.jpg

Morten holder en 2k Vindrossel

20230322_071154.jpg

Vindrossel heder på Englesk Red-wing :)

Så var det lidt stille i nettene, men vi fik set en hun husrødstjert i haven, den første i år. Vi holdt nettene op til kl10, men ingen husrødstjert i nettene. 

Efter vores middagslur, ankom Merit og Bent. Jeg er meget glad for at være på station på samme tid som Merit, sidste gang jeg så hende var i sommer 2021 ! Bent blev for kaffe, og så åbenede vi nettene igen og håbede at ringmærke mere fugle. Omkring 16:30 fik vi et overraskende besøg i havet, en Brud ! Vi var alle meget glade at se den lille rovdyr, vi håber at se det igen i stationshaven :) Jeg tror ikke at jeg eller Merit har set en før, de er så små og hurtige !

Ellers fik vi ikke så meget i nettet som i går, så vi gjorde noget admin og lidt klassearbejde mellem runderne. Morten har også begyndt tidlig at lave dejlig mad. Nu (kl.18) har vi lige lukket nettene for i dag, og på sidste runde ringmærkede Merit en lille gærdesmutte, den tredje i dag, de er altid søde at se.

I morgen har vi planer om at åbenede nettene i begge haverne, og så håber vi at ringmærke flere fugl end i dag :) .

Taïma

 

Nye rygmærkning :

2 Gransanger

3 Gærdesmutter

2 Vindrossel

6 Solsort

Control :

1 Jernspurv

1 Solsort

1 Rødhals

 

I alt : 16 fugle

 På Station : Merit, Morten, Bent og Taima

Taima igang med en uges ringmærkning

tirsdag 21. marts 2023
af Morten Jenrich Hansen

Selv med sen ankomst til fuglestationen i går aftes, så var Taima frisk og frejdig fra kl 06 og klar ved nettene, selvom det igen var en grå dag med megen fugt i luften.
Temperaturen holdt sig hele døgnet på de 5 grader, vinden kom fra syd til sydvest af jævn til svag styrke og luftfugttigheden var stor.
Vi holdt os til åbne net i stationshaven og gik hyppige runder, men måtte lukke net kl 10:30, da der kom en længere periode med for meget regn i luften.
Vi havde da fået mærket 16 fugle og haft 5 kontroller.
Flest nye Solsorte, men Taima var nu mest glad for at opleve et par Fuglekonger i hænderne.
IMG_9382.jpg
En Fuglekonge byder Taima velkommen tilbage til Blåvand Fuglestation!

Svend Aage nåede at dukke op med wienerstang til formiddagskaffen, så vi går ikke ned på de gode søde sager til kaffen i disse dage. Han fik lavet lidt praktisk ved at få pillet den gamle el-radiator ned fra væggen i stuen og trodsede finregn til at få klippet noget opvækst væk langs husmuren ude på havesiden af stationen.
Tak for både kage og arbejdsindsats!

Trods kaffe og sukker om formiddagen holdt både Taima og jeg en siesta midt på eftermiddagen, da regnen blev ved. Jeg havde ellers prøvet en lille middagstur omkring Vesterled og Sydhukket, men ikke meget at skrive om på den tur, så jeg vendte bare våd hjem og gik til ro.
Vågnede igen kl 16 og der var regnen holdt op, så vi prøvede at åbne net i haven igen for 2 timers mærkning inden det begyndte at blive mørkt ved 18:30 tiden.
Det viste sig at være en god beslutning, da der kom nye Solsorte til haven, så vi i løbet af de 2 timer fik øget dagstotalen for den art med 14 stk.

I morgen ser vejrmæssigt svær ud med ny nedbør og endnu mere vind fra sydvest, men vi håber, at regnen ikke bliver være, end vi kan benytte de net, der vil stå mest i læ i haven.
Under alle omstændigheder skal dagen nok ende godt, da Merit har skrevet, at hun kommer til stationen for et par dage og har tilbudt, at købe ind til opfyldning af køleskabet undervejs, så vi kommer til at leve godt her.

Dagens ringmærkning:
20230321_203221.jpg

Folk på stationen: Taima, Svend Aage og Morten

Stadig gråt vejr, men både lidt fugle og besøg gav liv til fuglestationen

mandag 20. marts 2023
af Morten Jenrich Hansen

Overskyet hele dagen, hvor vindretningen var stik vest og uden den helt store styrke. Temperaturen var stabil hele døgnet på 5 grader og luftfugtigheden var relativ høj med lidt vekslende finregn og tågebanker gennem dagen.
Jeg fik egentlig lukket net op til standard tid kl 06:00, men måtte allerede klappe dem sammen igen efter en halv time, da der kom en 3 kvarter med lidt for intensivt regn til, at jeg ville holde net åbne.
Bent nåede i mellemtiden herud, så da vi kl 07:30 kunne åbne net igen, tog vi os af hver sin have.
Jeg holdt mig som vanligt til stationshaven, mens Bent pasede Fyrhaven.
Der kom et pænt ryk af Solsorte i dag med minimum 50 stk i området. Blot 12 af dem nåede dog ind i haverne og vores net, men Bent så flere mindre flokke komme ind ude fra havet og gå ned. Specielt rabatten af Fyrvej og området bag Vesterled så ud til at være populært optankningsområde for arten.
Da Bent gik i Fyrhaven og åbnede net fløj en Skovsneppe ud af haven og mellem netrunderne så han over havet bl.a. lidt nordtræk med 26 Mørkbugede Knortegæs og 57 Hættemåger.

Desværre kom der generelt ikke så mange fugle igennem haverne som i går, så selvom vi have gang i net i begge haver, blev totalen ikke større end 38 ringmærkede fugle og 3 egen kontroller.
Blandt de sidste var en Jernspurv mærket som ungfugl her den 26. oktober sidste år og det er første gang, at den bliver registreret igen siden mærkningen.
Dagens bedste fugl var dog en han Stor Flagspætte, som både Ole Amstrup og Bents familie fik glade af at få set i hånden.
Ole var kommet forbi med dejlige chokoladesnegle til formiddagskaffen, inden han skulle videre til en tælling på Skallingen. Hyggeligt at se en god gammel vestjysk ven igen!
Bents familie hyggede sig også og fik set yderligere et par ringmærkninger oppe i Fyrhaven og nåede også en tur på stranden, så børnebørnene fik en oplevelse ud af det.

20230320_095013.jpg
Stor Flagspætte er en overraskende fåtallig art om foråret herude på Hukket. I perioden 1984-2022 er der kun ringmærket 6 stk i første halvår. I andet halvår er billedet helt anderledes, da den stort set bliver fanget årligt og i nogle år optræder med flere individer i nettene.

Lige efter at Ole var kørt mod Skallingen dukkede dagens bedste rastende fugl op på græsset ved p pladsen, da en Sortrygget Hvid Vipstjert slog følgeskab og fouragerede sammen med en almindelig Hvid Vipstjert. Selvfølgelig havde jeg ikke noget kamera klar på det tidspunkt, så jeg fik kun en dårlig dokumentation med foto fra min mobiltelefon. Det var ellers klasse pædagoisk sammenligning mellem de to racer.

20230320_104933.jpg

Täima skulle ankomme i aften, men da hendes fly fra Frankrig blev forsinket, vil hun først nå frem til fuglestationen så sent, at jeg er gået til ro. Bent sørger for at køre hende herud fra Esbjerg, da der om aftenen ikke er mange chancer for offentlig forbindelse ud til det sydvestligste punkt.
Morgendagens vejr varsler lidt mere vind og nedbør, så ringmærkningen kan godt blive udfordret, men så kan jeg jo stille og roligt få hilst på Täima uden stress :-)

Dagens ringmærkning:
20230320_171051.jpg

En grå dag, men antallet af fugle i haven lyste op

søndag 19. marts 2023
af Morten Jenrich Hansen

Vejret var gråt, men som ringmærker er jeg alligevel glad denne søndag.
Vinden var svag fra sydøst til syd og det var relativt lunt med 6-7 grader hele dagen.
Morgen og formiddag kom der jævnligt korte regnbyger, men ikke noget der gav store mængder regn, så jeg valgte at holde net åbne og blot gå rundt ved nettene konstant, så evt fangne fugle ikke nåede at blive våde.
Efter kl 12 var der ikke længere nedbør, men luftfugtigheden var stadig stor og resten af dagen lå der tæt tåge over området.
At jeg blev nødt til at være omkring nettene hele tiden gjorde så, at jeg igen ikke fik tjekket noget som helst ved havet. Sigten var ellers ok i morgentimerne og jeg kunne høre fra haven, at der var godt gang i måger og strandskader ude på stranden, så havde der været en observatør, kunne der nok godt være kommet noget i notesbogen.

Jeg holdt net åbne fra kl 6 til kl 18, da det viste sig, at være en af de få dage midt i marts, hvor der konstant sivede fugle ind gennem stationshaven.
Samlet nåede jeg at sætte ring på 66 fugle og yderligere 3 af vore egne blev aflæst, hvilket er ganske pænt for Blåvand på dette tidspunkt i marts.
Fordelignen fremgår af tabel nederst i dagens blog.

20230319_123959.jpg
En af de arter, hvor der kom nye individer til haven gennem hele dagen var Jernspurv.

Det ser ud til, at der igen vil være svag vind i morgen - blot fra vestlig retning - og vi krydser fingre for endnu en god dag med småfugle i haverne.
Bent vil komme tidligt herud, så vi i morgen kan have gang i både Stations- og Fyrhaven.
Senere på ugen ser det svært ud vejrmæssigt for ringmærkning, så vi må gøre, hvad vi kan, når der er rimelige vejrforhold som i de sidste par døgn.
Täima skulle iøvrigt ankomme fra Frankrig i morgen aften for nogle ugers medvirken til ringmærkningen.
Hun kender bl.a. fuglestationen fra et ophold her i sommeren 2021, så hun vil nok kunne hjælpe godt til.
Vil bare håbe, at hun trives med et ophold her i marts, hvor vejret så tit driller.
Samtidig er der varslet de helt store Nato øvelser i området i den periode hun er her, så der vil være langt imellem dage, hvor man kan få adgang til Mosen og skydeterrænet.
Til gengæld kommer hun til at opleve en fyldt fuglestation næste weekend, hvor der er stort arrangement for de helt unge børn i DOF Ørneklub.
Det bliver lidt af en omvæltning for mig efter en periode, hvor jeg har været eneste overnattende på stationen.

20230319_174906.jpg

Vindstille, mildt og tæt tåge gav nye fugle i nettene

lørdag 18. marts 2023
af Morten Jenrich Hansen

Tæt tæt tåge hele dagen med en sigtbarhed der vekslede helt nede mellem 200 og 500m.
Jeg brugte derfor ikke noget tid på at kigge ud i det grå over havet, men passede stationshavens net i 11 timer fra kl 6 til 17.
Det er med at udnytte, når der endelig er en vindstille dag og jeg fik da også fornøjelsen af nye arter på årslisten over ringmærkede fugle.
Dagens juvel var en Rødtoppet Fuglekonge, men dens fætter Fuglekonge kom også med som ny årsart.
Godt at se de små insektædere igen og Gransanger er virkelig ankommet nu - efter årets første ringmærkede i går fik jeg sat ring på 4 i dag.
Droslerne talte også på dagens ringmærkningsliste med 8 Solsorte, 2 Sangdrosler og 1 Vindrossel.

Af dagens 5 aflæsninger var de 2 Gulspurve og den ene Rødhals mærket som 1k fugle i august 2022.
Igen rart at se individerne, der har overlevet deres første vinter og kommer retur.

20230318_083315.jpg
Den Rødtoppede Fuglekonge er altid en lækker fugl - også selvom den er blevet mere almindelig de senere år.

20230318_094857.jpg
Dagens Vindrossel der føjede sig til rækken af arter, der i dag kom med på årets ringmærkningsliste

I tågen blev det ikke til mange obs udenfor nettene, men det lykkedes da at se både en flok på 45 Stære og 2 Hvide Vipstjerter, der fouragerede på græset ved p-pladsen.
8 Sjagger satte sig kort til rast i toppen af træerne ved Vesterlund, men ville altså ikke ind i haven og have ring på som dagens andre drosler.

20230318_173232.jpg

Lidt fornemmelse af forår ved fuglestationen

fredag 17. marts 2023
af Morten Jenrich Hansen

Vågnede til at nattens blæst og regn stadig var igang, så først kl 8 kunne jeg åbne net, da nedbøren var stoppet og vindstyrken løjet lidt af.
Det gav endlige lidt flere fugle i hånden og både Stillits og Gransanger kom på årets ringmærkningsliste.
Solsort var arten med flest mærkde individer indtil jeg lukkede net igen kl 12, da der trak lidt finregn ind over Hukket.
Prøvede at åbne net igen et par timer senere og eftermiddags mærkningen gav da lidt ekstra på dagslisten, da der var dukket Jernspurve op i haven med 3 mærket og en kontrol.

Bent var her et par formiddagstimer efter regnen var stoppet og fik udnyttet, at militæret holdt fri i dag, så han kunne gå en runde på stranden og gennem Mosen.
Inden starten af den tur stod vi og snakkede lidt på parkeringspladsen og havde et par overflyvende Hvid Vipstjert, så der var forårslyde i luften, hvor også 3 forårskåde Strandskader højlydt fløj ind over fuglestationen.

Bent talte bl.a. hele 12 Stor Præstekraver på stranden og havde Sortstrubet Bynkefugl i klit og Mose.
Bjørn Frikke dukkede op lige over middag og afløste Bent, der tog videre til Grønningen.
Der havde Bent i dag 2 Sortrygget Hvid Vipstjert, mens Bjørn tjekkede måger op mod Sabinebunkeren og ude over havet havde en sydtrækkende familieflok af Knortegæs, der kom sammen med en Skeand, 2 Spidsænder og 3 Pibeænder - god diversitet i den lille flok andefugle.
Mit eget bedste syn fra Sydhukket var en gruppe på 7 Havlit, men ellers koncentrerede jeg mig mest om nettene i haven.
Lader op til, at lørdag bliver en fin dag ved nettene, da vinden endelig skulle blive helt svag i morgen.

20230317_084012.jpg
Årets første Stillits i hånden

20230317_093923.jpg
Årtes første Gransanger i hånden

Dagens ringmærkning:
                                     Mærket     Kontrol
Solsort                               4               1
Sangdrossel                      1               0
Jernspurv                           3              1
Rødhals                             2               0
Gærdesmutte                     2               0
Gransanger                        1               0
Bogfinke                             1               0
Grønirisk                             2               0
Stillits                                  1               0

Ialt 17 (2)Kulørt natteshow og åbne net i morgentimerne

torsdag 16. marts 2023
af Morten Jenrich Hansen

Jeg klædte mig igen varmt på og gik ud med lygte og ketcher ved 23 tiden i går aftes.
Stranden var igen fugletom og folk vadede rundt med deres uv-lygter og projektøre, så da jeg nåede op til pælerække opgav jeg fangstforsøg på stranden og prøvede, at gå ind til Mosen i stedet.
Jeg så et glimt af en flyvende ugle, der strøg om bag klitterne i den nordlige del af Mosen og 2 Gråænder i den sydlige branddram var også uden for rækkevidde.
Jeg kom derfor tomhændet hjem efter at være vendt ved den nordlige branddam, men natturen gav både oplevelsen af 2 Ræve, 5 Hare og lidt Rådyr og Krondyr.
Det bedste var dog synet over horisonten mod nord da jeg nåede op til vendepunktet.
Der begyndte at komme et tydeligt grønt lysbånd trods lidt vekslende skydække på en ellers stjerneklar nat.
Var klar over, at det lys betød aktivt Nordlys, så jeg gik hjemad for at få fat i mit kamera.
Nåede heldigvis tilbage til fuglestationen inden Nordlysaktiviteten stoppede og nåede at få lidt fotos at det spetakulære farveshow på nattehimlen.
Altid en kæmpe oplevelse at se Nordlys de sjældne gange, at det kommer så langt mod syd som Danmark.

DSC_26762.JPG Midnats lysshow bag Blåvand fyr med flot aurora borealis mellem lave skyer over den nordlige horisont.

Trods den begrænsede mængde nattesøvn var jeg oppe før solopgang og klar til at åbne net i Stationshaven for første gang i flere døgn.
Bent var også tidligt herude og tog sig af nettene i Fyrhaven
Vinden var stik syd på 10m/s, så vi kunne finde net nok i læ til at få gennemført en standard ringmærkning.
Det holdt lige tidsmæssigt inden vinden på ny tog til og regn kom ind fra vest.
Da jeg gik ud for at åbne net startede jeg med at have en Skovsneppe, der kom flyvende og gik til rast bag nabogrunden. En Sangdrossel sang fra trætoppene ved Posthaven og Bent havde også en syngende oppe i Fyrhaven. Første gang i år, at den art har gang i det herude på Hukket, så det var næsten ventet, at Bent kunne sætte ring på en.
Samlet blev det til 9 mærkede fugle og 2 kontroller, hvor en af dem var en Bogfinke han mærket i oktober 2021 og dagens kontrol er første aflæsning af den.
Bent holdt øje med havet fra bænken ved ringmærkningslaboratoriet i Fyrhaven, men der var ingen trækbevægelser i dag og ikke noget at skrive om.
Samme oplevelse havde jeg ved et besøg i klitten ved Sydhukket, så det eneste jeg fik ud af det tjek var en aflæsning af en farveringmærket Sølvmåge.

20230316_072633.jpg
Årets første ringmærkede Sangdrossel i Bent´s hænder.

Da vi havde lukket net, fik jeg lavet varm mad til frokost og sov derefter eftermiddagen væk, mens regn og rusk præger resten af døgnet udenfor.
Bent tog dog forbi Grønningen på hans vej hjem og meldte om fundet af 3 Hvide Vipstjerter, hvoraf den ene var en flot han Sortrygget.
Klassisk, at den lokalitet har de første obs af Hvid Vipstjert for lokalområdet og også klassisk, at der dukker individer af den Sortryggede race op blandt de tidlige obs.

Blæst og regn skulle fortsætte hele natten og ind i de tidlige morgentimer, så jeg regner ikke med at kunne gennemføre standard ringmærkning i morgen, men kommer nok først til at åbne net op ad formiddagen, hvor vinden skulle aftage til de 10m/s og komme fra stik syd, så jeg da kan bruge de samme net som i morges.

Dagens ringmærkning:
                                       Mærket      Kontrol
Sangdrossel                         1               0
Solsort                                  5               0
Jernspurv                             1               0
Rødhals                                1               0
Skovspurv                             1               1
Bogfinke                                0               1

Ialt   9 (2)

Behøver jeg nævne kold blæst fra nordvest?

onsdag 15. marts 2023
af Morten Jenrich Hansen

Kan starte dagens blog med opdatering på mit aftenbesøg på stranden igår.
Gik rundt derude i timen omkring kl 23, men havde ikke held med fangst af fugle.
Stranden var faktisk ret tom for de væsner.
Mågerne rastede ude på vandet bag brændingen og den eneste fugl, som jeg fik støvet op på stranden, var en Stor Præstekrave. Desværre blev den opmærksom på mig og trippede væk, inden jeg kom tæt nok på, til at nå den med lys og ketcher.
Den stod et stykke inde på stranden og min færden der var nok lidt for suspekt, da hoben af folk med ravlygter alle gik yderst ved strandkanten, så at der om natten kom en person gående inderst på stranden er fuglen altså ikke vandt til.

Jeg stod op igen til en morgen med blæst fra nordvest og dagstemperatur på 3 grader. Jævnlige sludbyger kom ind over Hukket, men drev hurtigt videre, så der var konstant skiften mellem slud og sol.
Holdt til et par timers havobs under de betingelser, men der var nærmest intet træk af fugle over havet.
Dagens tal i DOFbasen blev derfor mest de faste rastende fugle, som jeg kunne finde i bølgerne og der var ingen overraskelser.
Mågerne var igen faldet i antal, men der var et lille skifte med lidt større andel Stormmåger blandt hovedvægten af Sølvmåger.
Bent var lidt senere en tur ude mellem sludbygerne på Sydhukket og havde en håndfuld Hættemåger i sommerdragt, samt beretning om, at han kunne se en god samling måger længere mod syd i retning af Hvidbjerg strand.

20230315_074833.jpg
Fra sludbyger og begrænset sigtbarhed..

20230315_081243.jpg
Til klart sigt i sol med udsigt til sludbygernes hurtige driven ind fra Nordsøen mod Vadehavet

Mens Bent tog middagsturen ude i den kolde blæst fik jeg selv varmen igen efter morgenobsen, da jeg gav ovnen en tiltrængt omgang rengøring. Det krævede en del knofedt og hyppige skift af vand, men nu er det lige ved, at man kan se, hvad der er igang i ovnen uden at skulle åbne ovnlågen.
Det er vist længe siden, at det har kunne lade sig gøre.
20230315_130733.jpg

Her til eftermiddag er der stadig kraftig blæst på 12m/s med 18m/s i stødende. Den er drejet til ren vest og skulle i løbet af natten dæmpe sig en smule og ende med vind fra stik syd i morgen.
Holder det, så burde der være chance for at finde net i læ i haverne til at åbne op for ringmærkningen efter alt for mange dages pause.
Både Bent og jeg vil være klar til fugle i hånden!


1   |  2  |  3  |  4     NÆSTE