Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (109)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)
Se indlæg fra måned: feb. (9)mar. (31)apr. (29)maj (31)juni (14)juli (21)aug. (31)sept. (30)okt. (35)nov. (18)

Succes Dværgterner

lørdag 24. juni 2023
Det er svært at få armene ned
af Bent Jakobsen

Ulf Bertelsen var i går på besøg ved Dværgternekolonien på stranden ved Blåvands huk. Og det er svært at få armene ned.
Det viste sig at der i øjeblikket er 19 store unger mellem 14 dage gamle og flyvefærdige. Desuden et ukendt antal meget små unger.
Derudover er der 9 reder med rugende fugle på æg, hvilket må være nye fugle som er kommet til efter at have opgivet andre steder. 2 reder var forladte.
Ulf laver en sammenstilling, men han mener at der nok er omkring 25 par i alt. Det er jo bare fantastisk.
Desværre var flere unger uden for hegnet. Bl.a. sås en unge 500 m nord for hegnet ligesom flere af ungerne var ført op i de lave klitter. Dette er problematisk i forbindelse med løse hunde eller hunde i lange snore.

Heldigvis sås ingen rævespor i forbindelse med udhegningen. Så indtil videre en uhørt succes.

Dvaergterne 2022. Foto. Bjorn Frikke D850 008 825 III

Foto: Bjørn Frikke

Tjek af Dværgterner

lørdag 17. juni 2023
Havgus
af Bent Jakobsen

Ikke meget vind i dag, hvilket betød at der langs med stranden lå havgus. Også toppen af fyrtårnet var dækket af og til. Men det gav også nogle behagelige temperaturer.
Tjekkede i dag hegnet omkring Dværgterner, og det så rimeligt ud. Dog er der stadig et stykke nær klitterne, hvor der ligger en stor drive sand, som ikke bare lige kan flyttes.
Mange af Dværgternerne var meget aggressive og jeg satte mig op på en bunker i klitterne, hvor det var muligt at overskue hele området.
I alt 32 adulte fugle taltes inden for hegnet. Jeg kunne se 8 dununger. Heraf 3+3+1 ret store. Derudover kiggede en lille dununge ud under en af de rugende Dværgterner, hvoraf der var 8. Tror flere af de rugende fugle havde unger.
Stor Præstekrave yngler med minimum 3 par. Her sås i alt 3+1 store dununger.
På stranden stod 2 Sandløber, som desværre viste at være skadet begge to, så uden tvivl årsagen til at de ikke er taget med til Nordgrønland.

Nettene er jo ikke i brug lige nu, men det blev lige tjekket, at de står fint, da NKV senere skal have et par ture.

Bent

Mortens sidste dag i foråret

mandag 12. juni 2023
26 grader og sommer
af Bent Jakobsen

Varmen fortsætter og her i det vestjyske var varmeste sted i Danmark i dag med 26 grader, så det var svedigt at gå i klitterne.
Selv om Morten skulle af sted i dag, så åbnede han nettene til morgen, hvilket gav lidt fugle. Fortsatte et par timer, men kun med to aflæsninger til følge.
Dværgternerne blev tjekket. Minimum 30 fugle var meget aktive over og omkring udhegningen, så jeg tror der har været en del unger derinde, da jeg kun så enkelte rugende. Også enkelte Stor Præstekrave, hvor jeg kunne se en stor dununge. Jeg havde dog kun håndkikkerten med, så der kan nemt have været flere.
Gik gennem den sydligste del af mosen, hvor en Bomlærke sad ikke langt fra branddammen.
Det er bekymrende med ynglende Sortstrubet Bynkefugl, da der i år kun er 2 måske 3 par. Normalen omkring stationen er 6-8 par.
Jeg var lige oppe og tjekkede nettene i fyrhaven, hvor en Hugorm nød tilværelsen i dammen inde i rusen til stor skræk for de 7 frøer som var samme sted. Men de slap med skrækken.

I formiddag tog Morten Jenrich så afsked for denne gang, da Charlotte forførte ham nordpå. Det har været fantastisk at have Morten på stationen hele foråret, og han er rigtig god til at tage sig af de frivillige og oplære de unge i ringmærkningens kunst. Og så lægger han en enorm arbejdsindsats. Tak for denne gang Morten, vi glæder os til at se dig hernede igen.
Det blev til i alt 12 nymærkninger og 3 kontroller i ()

Jernspurv  (1)
Rødstjert    1
Tornsanger 1  (1)
Munk          1
Musvit        4
Stær           1
Bogfinke     2
Grønirisk    2
Lille Gråsisken (1)
Folk: Morten, Bent og Charlotte


20230612 115831

Varm afslutning for mig

søndag 11. juni 2023
af Morten Jenrich Hansen

Både vejrmæssigt og følelsesmæssigt blev det en varm dag for mig.
Vejret sørgede for anden dag i streg for varm vind fra øst til sydøst, sol fra en næsten skyfri himmel og 23 grader i skyggen om eftermiddagen.
Varmen til mig følelsmæssigt kom fra den overvældende afsked jeg fik på min sidste hele dag på fuglestationen.

Sven Bødker kom forbi med kage og en flot donation af 3 bøger til fuglestationen -  om h.h.v. Shrikes, Nordamerikanske fluesnappere og Biodiversitet.
Endnu engang en flot gestus til udbygning af fuglestationens bibliotek!
At han så også havde en afskedsgave med til mig i form af en indrammet klassiske planche fra nordiske fugle varmede ud over, hvad solen kunne gøre i dag.

Der var midt på dagen kaldt til møde i fuglestationens styregruppe, så både Henrik B, David, Svend Aage, Henrik C. og Bent var her.
De kaldte mig ind til endnu en afsked, hvor jeg, ud over en masse pæne ord, fik en god pose special øl som tak for dette forår.
Det er nu mig der takker for den skønne tid, som jeg har fået lov at opleve herude.
At der ikke kom en fast ringmærker til forårssæsonen var mit held, da jeg så kunne tilbyde mig som stand in.
Heldbredet gør, at jeg ikke kan klare det fulde program for en ringmærker herude med runder i begge haver, men jeg har da kunne tage mig af en del.
I fællesskab med Bent, Henrik, Merit, Taima, Bianca og Amelie er det så lykkedes, at få en ganske hæderlig forårssæon ud af det mht til dækning af ringmærknignen.
Vejret har vi jo ikke kunne gøre noget ved - det er betingelserne herude, at der vil være dage med blæst, nedbør og vindretninger, hvor der ikke kommer mange fugle til området, men en forårstotal på nu over 1860 ringmærkede fugle er faktisk over gennemsnittet for 1. halvårs ringmærkninger pr. sæson siden 1984. (det gennemsnit er på omkring 1650 fugle i 1. halvår).

At der dette forår ikke har vist sig en sjælden fugl at beskrive til SU lever jeg fint med - der er en fugl, som jeg i den grad vil huske fra denne sæson.
At stå med en Pirol havde jeg aldrig troet ville ske!
20230511_090347.jpg
En fugl over alle de andre dette forår var, da vi meget overraskende kunne stå med en Pirol i hånden!

Hermed tak for denne gang - Charlotte ankom inden spisetid, så hendes bil holder klar til at få pakket alle mine ting ind i den i løbet af mandag morgen.
Bent kommer ud til en sidste afsked omkring kl 10 og så er det tid til afgang for mig.

Vil lige have net åbne i stationshaven, mens jeg pakker mine ting i morgen tidlig og håber så, at jeg får mulighed for at komme tilbage en anden gang:

Tusinde tusinde tak til alle der har været så søde, flinke, rarer, hjælpsomme, underholdende og meget mere under mit ophold denne sæson.
Både alle folk i Blåvandgruppen, de overnattede gæster og de dagsbesøgende, der bare har kommet forbi og hilst på mig, har alle været fantastiske folk.
Speciel tak til de unge udenlandske kvinder, Taima, Bianca og Amelie, der har været en fornøjelse at dele hjem og arbejdsopgaver med!

Alt det bedste til jer alle herfra!

Dagens ringmærkning:
20230612_051344.jpg

Folk på stationen: en masse med styregruppen samlet og David, Charlotte og Morten som overnattende.

Den store føntørre blæser over Blåvandshuk

lørdag 10. juni 2023
af Morten Jenrich Hansen

Ikke en sky på himlen og jævn til frisk vind fra stik øst gav en fornemmelse af, at gå rundt under en føntørre sidst på eftermiddagen, hvor temperaturen herude nåede 23 grader i skyggen.
Varmen og vindretningen gav desværre ikke det store skift i udvalget af fugle.
Jeg havde alle net igang indtil kl 09:30, derefter net i stationshaven til kl 11:30, hvor jeg gik død og måtte tage mig en siesta i varmen.
Stod dog op igen kl 15 og åbnede på ny nogle net i stationshaven, som jeg i skrivende stund stadig har gang i.
Som det fremgår af dagsskemaet over ringmærkningen uden det store antal fugle - Fyrhaven gav fx på de 5 timers standard morgenfangst kun en enkelt fugl i nettene og mit håb om, at få en speciel fugl i netttene under disse vejrforhold dør lige så stille ud..

I det mindste har eftermiddagens forsøg med ekstra ringmærkning da givet dagens flotteste fugl med en gammel han Rødstjert.
20230610_160233.jpg

David var her nogle morgentimer og forsøgte med obs fra Nordhukket lige syd for militærgrænsen. Den er stadig skillelinie og med adgang forbudt på nordsiden, da der har været skydning hele dagen, så der var ingen mulighed for tjek af Mosen.
David havde ikke meget at se til fra obspunktet - 11 Skeænder,  en enkelt Canadagås og så havde vi 2 Bomlærker i området og jeg havde ca. 15 Mursejlede omkring Fyret, men det var, hvad der var at skrive om på fuglefronten i dag.
Så tyndt, at da David samtidigt kunne mærke generne af rigtig meget græspollen i den varme solrige luft, så valgte han at tage hjem igen til Esbjerg.

Jeg fik brugt tid på, at kigge på lidt andet end fugle. Der var dels en unge af Hugorm fremme i Fyrhavens netbaner og en ny art for området sad på en af netstængerne.
20230610_092827.jpg
Lille Hvepsebuk er ikke tidligere registreret i Naturbasen for Blåvandshuk, men mon ikke den har været her før, blot uden at blive noteret i databasen.

Dagens ringmærkning:
20230610_181014.jpg

Folk på stationen: David og Morten

Opladning til weekenden

fredag 9. juni 2023
af Morten Jenrich Hansen

Vågende op til en af de sjældne morgener herude næsten uden vind.
Samtidigt var der helt overskyet, så alle net i begge haver stod perfekt efter at jeg havde åbnet dem kl 04:15.
På en af de tidlige netrunder gik jeg op ad bakken mod Fyret, da jeg hørte Mursejlere i luften og en håndfuld af dem tog nogle ture omkring Fyret i selskab med Bysvalerne under det grå skydække.
Senere på morgen og formiddagen kom der mere sol og stadig enkelte Mursejlere i luften, men de bragte desværre ikke mange andre fugle med sig til området.
20230609_053411.jpg
Der er langt imellem at Mursejlere når helt herud over DK´s sydvestligste punkt, men når det sker, vækker det altid håb om, at det skyldes vejrforhold, der kan bringe andre spændende fugle med sig.
Det skete så ikke i dag, men håbet er, at det blot er et varsel om, hvad der sker i weekenden med varme og østenvind.


Henrik kom ud og nåede en god tur rundt i Mosen og til Nordhukket inden der blev afspærret pga skydning.
Han havde bl.a. et par Kærsangere, 7 Stenpikkere og 32 Dværgterner på den tur, mens vores enelige han Gråspurv kom på dagslisten ved Fuglestationen.
Bent og Svend Aage gjorde også forsøget med en formiddag i det lovende vejr, men vi måtte erkende, at det blot blev en optakt til vores forhåbninger til weekenden, hvor der skulle komme både varme og østenvind til Blåvandshuk.
Jeg håber da, at jeg kan afslutte med en overraskelse i nettene under de vejrforhold, men inden da er der allerede nedtælling.
Bent og Svend Aage inviterede mig på en delikat frokost inde i Blåvand som en del af sæsonafslutningen - tusinde tak for den gestus!
Det bliver dog først søndag eftermiddag, at den egentlige afsked er planlagt, da fuglestations styregruppe holder møde herude søndag og da kan sige farvel til mig.

Dagens ringmærkning:
20230609_183148.jpg

Folk på stationen: Henrik, Bent, Svend Aage og Morten

Gråspurven er her stadig, hvis nogen vil twitche..

torsdag 8. juni 2023
af Morten Jenrich Hansen

Dagens "hit" blev igen Gråspurv hannen, der for tredje dag synger lystigt og prøver at tilkæmpe sig en plads ved fuglestationen blandt alle Skovspurvene.
Der kom mere vind i dag fra nordvest og 3 net kunne ikke åbnes pga vindpåvirkningen, men alligevel blev det da en bedre morgen for ringmærkningen end i går.
Nedenstående tabel viser dagens fangst indtil jeg lukkede net ved middagstid, men der var ikke en eneste fangst af fugle de sidste 3 timer i det forløb, så jeg følte roligt, at jeg efter 7 timers netrunder kunne tage mig en tiltrængt eftermiddagslur.
Har så åbnet nogle få net i læ i stationshaven her sidst på dagen og det har foreløbig givet yderligere en Lille Gråsisken ringmærket og genfangst af en af de faste Gærdesangere, der yngler i haven.

Mellem morgenens netrunder sad jeg med teleskopet og kiggede over havet, men der var absolut intet at skrive om af bevægelser af fugle.
Bent var kort omkring ved middagstid og hjalp med at lukke net, men havde heller ikke held med diverse observationer.
Vi håber på, at fredag kan give lidt mere at skrive om.
Det skulle blive helt vindstille i løbet af dagen, inden vi ser frem til østenvind i weekenden.
20230608_172404.jpg
Vi er ved at være så langt inde i ynglesæsonen, at flere af de adulte fugle nu er meget slidte og afblegede i fjerdragten. Det giver blandt andet et mere hvidt vingebånd på de store armdækfjer på denne han Lille Gråsisken, end man ser på andre årstider.

Dagens ringmærkning:
20230608_173647.jpg

Folk på stationen: Bent og Morten

Gråspurv som dagens fugl!

onsdag 7. juni 2023
af Morten Jenrich Hansen

Overskyet dag med jævn vind fra nordvest og kølig luft på 10 grader hele morgen og formiddag. Temperaturen herude steg kun til 13 grader midt på eftermiddagen, så der var ikke meget sommer på stranden i dag.
Fugle var der heller ikke meget af og en Gråspurv han, der de sidste to dage har siddet blandt Skovspurvene ved fuglestationen og sunget løs, er dagens highlight.
Kun den anden Gråspurv herude i år efter at jeg ringmærkede en tilbage i april måned.

Søren og Britta ankom for en overnatning i går aftes fra deres bopæle ved hhv Korsør og på Lolland, men trods deres lange køretur herover, var de friske og oppe fra morgenstunden, hvor de mødte mig til den første netrunde kl 04:15. Søren har selv ringmærket gennem mange år og Britta vil gerne igang, så de fulgte mig rundt hele morgenen til stort set tomme net.
7 timer med åbne net gav blot 3 mærkede og 5 genfangster, så der var mange meter at gå pr. ringmærket fugl i dag.
Søren og Britta fik dog også tid til at få Vendehals, Sortstrubet Bynkefugl, Sandløbere og terner med på dagslisten, da de gik en tur rundt ved Vesterled, om bag Fyrbakken og retur via stranden, inden de kørte videre lige over middag.

Jeg selv tog en siesta over middag og åbnede net i stationshaven igen nogle timer sidst på eftermiddagen.
Ikke en eneste fugl kom der ud af det forsøg, så jeg måtte nøjes med en anden dyregruppe, da en flot Stor Sabelhveps sad i et net.
20230607_170435.jpg
20230607_170455.jpg

De næste par døgn ser stadig meget tamme ud for antal af fugle med konstant nordenvind, men jeg ser frem til mine sidste 2 døgn i weekenden, hvore der gerne skulle komme mere varme og vinddrejning til østlig retning.

Dagens ringmærkning:
20230607_180258.jpg

Folk på stationen: Søren, Britta og Morten

Tørke sætter gang i rusen

tirsdag 6. juni 2023
af Morten Jenrich Hansen

Stod op kl 03:30, så begge havers net var åbne fra standardtidens start kl 04:15.
Dog var der mere vind fra nordvest end i går og 4 net måtte forblive lukket pga vinden.
Bent kom ud før kl 10 og overtog runderne i Fyrhaven, så jeg blev sparret lidt for de lange gåture og vi holdt begge haver kørenden til kl 13.
Ikke at det gav meget og som det fremgår af dagens ringmærkningsskema var de fleste fugle i hånden genfangster af lokale ynglefugle og deres unger.
Mest bemærkelsesværdigt var det, at tørken i området får fugle til at søge ind i rusen, hvor der er et ganske lille vandhul.
Af dagens fangster blev hele 5 stk fanget i rusen - først et par Lille Gråsisken og derefter 3 gange enkelt individer af Tornsanger.
Jeg kan ikke mindes hvornår rusen sidst har præsteret at fange 5 fugle på en dag..
20230606_053443.jpg
Han og hun Lille Gråsisken i rusens fangstkasse.

20230606_073957.jpg
Den ene af dagens 3 Tornsangere i rusen.

Efter 2 timers siesta åbnede jeg igen for nogle net i stationshaven kl 16 og i skrivende stund har jeg stadig gang i de netrunder, mens jeg afventer ankomst af 2 besøgende, der har booket overnatning på fuglestationen til i morgen.
Håber ikke, at de kommer alt for sent frem - det er snart ved at nærme sig min sengetid, for at jeg igen kan være ude af sengen kl 03:30 i morgen tidlig.

Dagens ringmærkning indtil kl 18:
20230606_180038.jpg

Folk på stationen: Bent og Morten

Startet min sidste uge på fuglestationen

mandag 5. juni 2023
af Morten Jenrich Hansen

Det lakker mod enden af forårssæsonen og jeg har kun en uge tilbage.
Vejrmæssigt var morgenen rigtig fin for ringmærkning. Næsten vindstille og fuldt skydække lod alle net i begge haver stå perfekt.
Fuglene skal dog være her, før de gode betingelser udmønter sig i fangst, men trods alt fik jeg en bedre dag ved nettene end de foregående.
Med start kl 04 er jeg brugt op kl 12 og må lukke net for at få nogle timers siesta søvn midt på dagen, men jeg prøvede på ny sidst på eftermiddagen med åbne net i stationshaven, så jeg gør altså forsøget på at få hevet de sidste data hjem.
Eftermiddagens ringmærkning gav dog kun 3 ekstra fugle på dagslisten i fuld sol og lidt tiltagende vind fra vestnordvest, men lidt har også ret og måske sidder der en eftermiddag en overraskelse til mig i et net..

Ringmærkningsdatabasen er helt klar til flere indtastninger, da Anders afsluttede de sidste opdateringer af databasen. Han tog også en times obs med teleskopet fra Sydhukket, men meldte ikke overraskende om intet træk derude.
Forårstrækket er simplethen overstået, men snart kommer sommerens flotte træk af vadefugle retur fra de artiske ynglepladser.
Jeg prøver at gøre mit i den sidste uge til, at fuglestationen er pænt rydelig til at modtage de observatører og ringmærkere, der vil komme og tage sig af sommerens træk og starte efterårssæsonens ringmærkning.
Vaskemaskine har været sat i arbejde, så der nu er rent sengelinned, håndklæder o.lign. til dem der kommer efter mig.
20230605_174833.jpg

Dagens ringmærkning:
20230605_183628.jpg

Folk på stationen: Anders og Morten


1   |  2     NÆSTE