Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2020 (117)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (1)feb. (4)mar. (31)apr. (30)maj (30)juni (19)juli (2)

Besøg fra Norge

torsdag 2. juli 2020
Middelhavssølvmåge på stranden
af Michael Brunhøj Hansen

Vejr: først 8 m/s fra nordvest, senere aftagende; nogen sol og ret lunt.

Dagen begyndte atter lidt blæsende, men jeg satte mig alligevel mere åbent da jeg ikke havde lyst til at sidde i hullet. Eftersom vinden jo var i nordvest, skete der ikke meget, og i dag kom der flere ænder end vadere. Under morgenobsen dukkede David pludselig op. Han var bl.a. kommet herud for lige at få hilst på Jesper. Han snupper en overnatning herude.

Af trækkende fugle blev det til 2 mørkbugede knortegæs, 54 ederfugle, 14 fløjlsænder, 14 toppede skalleslugere, 3 krikænder; 20 strandskader, 2 storspover, 4 alm. ryler; 3 suler trak også mod syd. En nylig udfløjen unge af husrødstjert rastede på én af bunkerne på stranden.

IMG 9301
Ung husrødstjert. Foto: David Manstrup

Efter morgenobsen havde vinden lagt sig noget, så vi gik på stranden for at tjekke lidt måger. Det blev dog ikke til det helt store.

Vi fik sidst på formiddagen besøg af en nordmand, Stefan, som var en gammel bekendt af Bent og fuglestationen; han havde kage med, så vi sad udenfor i det gode vejr og hyggede os og snakkede om alverden. Efter han var taget hjem, tog jeg mig en kort lur.

Her til aften gik jeg igen en tur på stranden, denne gang på Sydhukket eftersom der stod en del måger. Efter lidt panorering dukkede en ret lang- og gulbenet sølvmåge op i skopfeltet. Ryggen virkede en anelse mørkere end hos de andre sølvmåger, og vingerne var lange i det. Det kunne vist ikke være meget andet end en middelhavssølvmåge; de kommer typisk netop her i juli måned og frem. Herudover kom der lidt storspover og en lille kobbersneppe.

Jesper Brinkmann og familien tog i dag videre, så der er blevet noget mere stille på stationen. Inden da fik han ringmærket lidt, men ikke nært så mange fugle som i går. Dagens fangst blev en hunfarvet karmindompap; det er den 3. mærkede i år.

Dagens mærkninger: jernspurv (1), sangdrossel 1, gulbug 1, gærdesanger 3, tornsanger 4, gransanger 1, karmindompap 1, dompap 2, gulspurv 1. I alt 16 mærkninger og 2 aflæsninger fordelt på 9 arter.

I morgen begynder vinden måske i nordvest, men går efterhånden over i vest og sydvest; den skulle starte ret svag, men senere skulle den, særligt over middag, tage til, og om eftermiddagen kommer der tilsyneladende regn.

IMG 9326
Et nyt pejlemærket er sat op lige nord for stationen, så nu kan vi se om der er lukket i mosen hjemmefra! Foto: David Manstrup

Rolig begyndelse på efterårssæsonen

onsdag 1. juli 2020
God ringmærkningsdag
af Michael Brunhøj Hansen

Vejr: først ret blæsende (op til 10 m/s) fra omkring vest, men senere aftog vinden gradvist, og her til aften er der stort set ikke en vind der rører sig. Skyet det meste af dagen med enkelte lette byger, dog en halvkraftig byge om eftermiddagen. God sigt.

Så begyndte efterårets første officielle trækobsdag i dag, men det blev ikke den mest spændende én af slagsen. Det var, som nævnt, ret blæsende fra morgenstunden, så jeg besluttede at sætte mig i hullet indtil vinden aftog; det var den desværre længe om, så jeg blev i hullet det meste af morgenen. Kan det virkelig passe at det skal blæse så meget i juli...?

Det var ikke det helt store træk der var i gang, men noget kom der da, men det var lige før det var andefuglene der dominerede (ekskl. sortænderne) med 16 krikænder, 10 fløjlsænder, 6 ederfugle, 3 toppede skalleslugere og 1 troldand.

Af vadere blev det til 18 alm. ryler, 16 storspover, 15 strandskader, 2 sandløbere og 1 islandsk ryle (2K). Enkelte suler fløj omkring, sikkert halvlokale.

Lidt senere tog jeg en eftermiddagsobs. hvor der heller ikke skete meget. På en time kom der kun 1 småspove (dog efterårets første her) og 1 rødstrubet lom. Mågerne blev også tjekket igennem et par gange, men der var ikke umiddelbart noget interessant imellem dem. En adult han lille kobbersneppe stod på stranden her til aften. Når vi ikke har kigget på fugle, er den stået på afslapning, kasten med bolde til hinanden og tumleri.

Mosen og Nordhukket har været lukket det meste af dagen. Der skal også være øvelser torsdag og fredag, men derefter skulle der være åbent i området resten af juli.

Der blev tillige ringmærket i dag, og det stod Jesper for. Det blev en forholdsvis hæderlig dag, faktisk den bedste siden maj med 26 nye mærkninger. Som ventet drejer det sig dog hovedsageligt om lokale ynglefugle. Mest bemærkelsesværdigt 1 husrødstjert og 1 grønsisken samt hele 10 nye små gråsiskener; 205 små gråsiskener er indtil videre blevet ringmærket i år hvilket er ret mange.

Dagens ringmærkning: gærdesmutte 1, jernspurv 2, rødhals 2(+1), husrødstjert 1, gærdesanger 2(+2), tornsanger 4, topmejse 1(+1), grønsisken 1, lille gråsisken 10(+3), dompap 2.

I alt 26 mærkninger og 7 genfangster fordelt på 10 arter.

I morgen står det på den berygtede nordvestenvind, dog noget svagere end i dag, så jeg forventer at det bliver en stille og rolig dag igen.

Meget blæsende junidag

tirsdag 30. juni 2020
Besøg fra Fyn
af Michael Brunhøj Hansen

Da regnen ikke blev så vedvarende som jeg havde frygtet i går, prøvede jeg at tage en morgenobs hér inden det for alvor går løs i morgen. Det blæste en hel del hvor maks.-middelvinden nåede op på 17,5 m/s; det er vist ikke så almindeligt på denne årstid. Jeg satte mig således i hullet hvor jeg kunne sidde rimeligt i læ. Det blev dog ikke til meget (bl.a. nogle almindelige ryler og 4 gravænder), og jeg sad der heller ikke så længe eftersom bygerne efterhånden pressede sig på.

Radaren viste at der var en del flere og kraftigere byger længere mod nord som nok, udover den kraftige vind, havde lukket ned for trækket.

Om formiddagen ankom Jesper Brinkmann med sin familie, så der er liv og glade dage på stationen. Han vil forsøge at ringmærke mens de er her, men vejret ser desværre ikke alt for lovende ud de næste dage til denne begivenhed.

I morgen skulle vinden dog løje noget af og stadig komme fra det vest-sydvestlige hjørne, og det burde holde tørt det meste af dagen. Derfor regner jeg med at det kan blive en rimelig første dag af den officielle efterårssæson, og Jesper burde også kunne få åbnet nettene.

Klargøring

mandag 22. juni 2020
Sæsonen nærmer sig
af Bent Jakobsen

I det rigtig fine vejr gik Svend Åge og jeg i gang med at forberede ringmærkningssæsonen. Ellers risikerer vi at det hele gror til inden vi starter ringmærkningen d. 20. juli.
Også en god idé at få meget af det væk, idet det vrimler med flåter i år.
Vi fik ordnet det meste af stationshaven med hækkeklipper og græsslåmaskine. Og nu er netbanerne så kortgræssede at vi snakkede om at grave et lille hul i hver netbane og så leje ud til minigolf uden for sæsonen. Svend Åge havde ligeledes wienerbasser med, og dem sad vi og nød sammen med Louise fra København som i øjeblikket er gæst på stationen.

20200622 134122 

20200622 132425

20200622 131758

 

Så er der gang i efterårstrækket

fredag 19. juni 2020
Regn og regn
af Bent Jakobsen

Rimeligt tidligt i Blåvand nåede jeg lige at åbne nettene i stationshaven, hvorefter regnen indtog Hukket, og det blev ikke til ringmærkning, da nettene pga regnen igen måtte lukkes. Regnen blev ved hele dagen.
Ved 9 tiden kom en mindre opklaring ind over, og det blev til mindre tur i klitterne og mosen, inden regnen igen satte ind.
Der var en statsminister som en gang sagde "Der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet" Efteråret er heller ikke mere fejet ind under gulvtæppet, da flere vadefugle passerede i det stille men regnfulde vejr.
Et rødben hørtes trækkende mod syd, og lidt senere hørtes så Hvidklire. Da jeg fandt fuglen oppe i luften befandt den sig sammen med 35 islandske ryler, og de fortsatte videre mod syd.
I mosen hvor der stadig er lidt vand, lettede en Tinksmed.
Altid en fantastisk oplevelse med dette tidlige efterårstræk.
Regnen fortsatte hele dagen, og i Oksbøl var der til aften faldet 15 mm.

Stille og rolig dag

torsdag 18. juni 2020
Få fugle
af Bent Jakobsen

Svag vind fra det østlige hjørne. Med ganske få skyer på himlen blev den en varm dag med op til 22 grader. Sigten var som sædvanlig ret god.

Ankom rimeligt tidligt til stationen og åbnede nettene, da vejret var perfekt til ringmærkning med den svage vind.
En grøn karmindompap sad i længere tid og sang. Spændende om det er samme fugl som holder til og om den kan lokke en hun til. Det er snart en del år siden de sidst ynglede herude.
En enkelt overflyvende storspove bekendtgjorde med sin sang, at den fantastiske tid med vadefugletrækket ikke er langt væk.
I ringmærkningen var det primært lokale ynglefugle som blev mærket.
Derudover en spændende aflæsning af en gærdesanger. Fuglen blev mærket som 2K i maj 2014 og er aflæst hvert år siden. Den er 7 år gammel. Imponerende.

Ringmærkning: Jernspurv 1, solsort 1, gærdesanger 1 (1), grå fluesnapper 1, musvit 2, bogfinke 1, lille gråsisken 4, dompap 1. I alt 12 mærkninger 1 aflæsning af 8 arter.

Tak for denne gang

mandag 15. juni 2020
af Susanne Primdahl

Det var et helt fantastisk vejr at slutte både forårssæsonen og min periode som afløser for Morten.
Det har været skyfrit hele dagen, så solen havde frit slag og sendte hurtigt temperaturen i vejret. Det var 10 grader, da jeg åbnede nettene kl. 4.15, og da jeg lukkede 6 timer senere, var vi allerede på 20 grader.
Samtidig var der ikke meget vind (3-6 m/s østlig), så det blev varmt i fyrhaven.

Der var en del fugle i luften, men til at starte med gik ingen i nettene. Det ændrede sig heldigvis, og jeg synes, at 20 fugle ringmærket er fint på denne tid af året.
Det er fantastisk, at der kan blive ved med at komme nye Gråsiskner forbi. I dag blev 8 ringmærket, hvilket udgør 40% af dagen mærkninger. De øvrige mærkninger er fordelt på hele 9 arter, og det er den variation, der gør, at det aldrig bliver kedeligt.

Jeg har kun taget nogle få fuglebilleder i dag, og de er bestemt ikke vellykkede. I stedet for vil jeg vise et billede af fyret i dagens flotte morgenlys. Sådan en start på dagen kan kun give godt humør.

IMG 4912

Med det vil jeg sige mange tak for denne gang. Det har været en fornøjelse!

Dagens ringmærkninger:

Jernspurv 1, Rødhals 1, Solsort 1, Gulbug 1, Gærdesanger 2, Munk 2, Gransanger 1, Grønirisk 2, Lille Gråsisken 8, Gulspurv 1.

I alt 20 mærket.

Stadig flere flåter end fugle

søndag 14. juni 2020
af Susanne Primdahl

Det har været en varm dag, hvor temperaturen sneg sig helt op i nærheden af 24 grader. Den var dog kun nået op på 21,5 grader, da jeg lukkede nettede ved middagstid.

Vinden er stadig i øst, og det har blæst godt i dag med 7-10 m/s og vindstød helt op til 14 m/s. Heldigvis er der en god bevoksning i begge haver, så jeg alligevel kunne have alle net åbne.

Antallet af ringmærkninger har ligget på niveau med i går, men hele to Kærsangere har fået ring på i dag, hvilket får antallet af den art op på 9 for forårssæsonen. Da Bent kom forbi, kunne han fortælle, at det er usædvanligt mange for stedet her.

IMG 4895 red
Her den ene af dagens Kærsangere. Vi kunne ikke rigtigt blive enige om, hvordan den skulle posere for fotografen, men den viser da sin flotte fjerdragt fint frem.

Da jeg gik runde i fyrhaven kl. 7.15, sang en Karmindompap så tæt på, at den kunne have siddet i det nærmeste træ, men jeg kunne ikke se den. Da den sang igen kl. 9.15, begyndte jeg at drømme om at sætte ring på en flot rød han, men det blev desværre ved drømmen.
Ved middagstid hørte Bent Karmindompap bag stationshaven, og jeg overvejede at holde nettene åbne lidt længere, men varmen fik mig alligevel til at lukke, så jeg kunne komme af med de lange bukser og de varme vandrestøvler.

Der bliver ved med at komme nye juvenile fugle i nettene. I dag har jeg haft Skovpiber, Munk, Topmejse og Grønirisk. Det undrer mig, at der ikke kommer en masse Gråsiskner i betragtning af de mange voksne fugle, der bliver ringmærket.

IMG 4902 red
Dagens juvenile Grønirisk hun.

Dagens oplevelse, som ikke handler om fugle, må helt klart være de to raske gutter, jeg mødte ved fyret kl. 6.30. De var startet fra København ved samme tid i går og havde nået at besøge både Dragør og Gedser. Derefter havde de taget færgen fra Lolland til Langeland og brugt natten til at cykle over Fyn og Jylland til Blåvand. De havde kun sovet halvanden time.

Sidste etape skulle være fra Blåvand til Skagen, så de kunne nå målet om at besøge Danmarks østligste, sydligste, vestligste og nordligste punkt indenfor 48 timer - en cykletur på ca. 910 km.

IMG 4899 red
Her bliver der fyldt lidt brændstof på, før turen går videre mod Skagen.
Jeg var imponeret og ønskede dem held og lykke med den sidste etape.

Tilbage til fuglene! Her kommer dagens tal med aflæsninger i parentes:

Skovpiber 1, Rødstjert 1, Kærsanger 2, Gærdesanger (1), Munk 3, Gransanger 1, Løvsanger (1), Topmejse 2, Grønirisk 1, Lille Gråsisken 1.

I alt ringmærket 12 og aflæst 2.

Dejligt at være fri for truende byger

lørdag 13. juni 2020
af Susanne Primdahl

Flot ringmærkningsvejr med 16-18 grader, selvom det var overskyet. Vinden kom direkte fra øst med en styrke på 5-8 m/s, og der lå en smule dis ude over havet, som reducerede sigtbarheden en smule.

Det var så dejligt at være fri for at tjekke radar mellem hver runde. Der var ikke noget, der tydede på regn hen over morgenen og formiddagen, så jeg kunne åbne samtlige net og håbe på bedre fangst end de foregående dage.

Lad det være sagt med det samme - jeg fanger stadig flere flåter end fugle, men nåede dog op på et tocifret antal fugle i dag og med stor variation af arter.
Topscorer blev Lille Gråsisken med fire fugle ringmærket - sandsynligvis to ynglepar, for de gik i nettet parvist, og hunnen i begge par havde rugeplet.

IMG 4889 red
Her den flotte 3K+ Lille Gråsisken han, som sad i et net i fyrhaven allerede på første runde kl. 5. Han fulgtes med en ung hun fra sidste år.

Nævnes skal også aflæsningen af en 3K+ Gærdesanger, for det viste sig senere ved indtastning i databasen, at den var ringmærket af Henrik Knudsen i 2015. Den blev dengang noteret som en 2K+ fugl, så i dag er den mindst 6 år gammel.

Siden ringmærkningen er den faktisk blevet aflæst i Blåvand hvert år, lige med undtagelse af 2018. Måske har den det år været ude og tjekke, om der var en bedre ynglelokalitet, eller måske undgik den bare nettene det år.
Fantastisk er det i hvert fald, hver gang man får bevis for, hvordan mange fugle vender tilbage til præcis det samme sted år efter år.

Dagens fugle med aflæsninger i parentes:

Jernspurv 1, Rødstjert 1, Gærdesanger 1 + (3), Tornsanger 1, Munk 2, Topmejse 1, Musvit 1, Bogfinke 1, Lille Gråsisken 4.

I alt ringmærket 13 fordelt på 9 arter samt aflæst 3.

Under 1 fugl i timen

fredag 12. juni 2020
af Susanne Primdahl

Det blev endnu en radar-dag, men jeg var heldig, at regnområdet sneg sig lige syd om hukket. Det har været lunt med 15-17 grader, og vinden startede på 3 m/s fra nordøst og skiftede senere til øst, mens den tog til i styrke op til knap 9 m/s.

Der er ikke mange fugle at berette om - faktisk blev der kun ringmærket fem, men den ene var en Bysvale.
Bysvalerne yngler under udhænget på fyrmesterboligen, og jeg har da gået og håbet på, at en af dem ville gå i nettet. Det ønske fik jeg opfyldt i dag, og det er første gang, jeg har en Bysvale i hånden, så jeg var glad.

IMG 20200612 084327 red
Bysvalen er en smuk fugl, og så har den de mest nuttede lodne ben og fødder, som er så små og spinkle, at man ikke må holde fuglen i benene. Derfor er billedet lidt anderledes end andre fuglebilleder, der vises på bloggen.

Når der ikke sker noget på fuglefronten, er der altid andre oplevelser herude.
I dag måtte en hugorm hjælpes op af en af stationens lyskasser. Den var ikke helt tryg ved mig, men da der faldt ro på, fandt den lige så stille hen langs plankeværket og ud i friheden. Jeg håber, den tager sig i agt for trafikken, for der er ikke langt hen til vejen.

IMG 4884 red
Hugormen, som holder et skarpt øje med mig, efter jeg har hjulpet den op af lyskassen. Det er vist ikke helt gået op for den, at jeg kun vil den det bedste.

Jeg er også blevet forkælet i dag. Først kom Bent med rundstykker, og det var faktisk også ham, der fik øje på hugormen. Lidt senere kom Svend Aage med basser, og så blev der hyggesnakket i det gode vejr. Svend Aage havde regnet med, at han skulle sige farvel og på gensyn til Michael, men måtte i stedet tage de overskydende basser med hjem.

IMG 4885
Kaffe, basser og kikkerter - så er fuglefolk godt tilpas.

Dagens ringmærkning:

Bysvale 1, Gærdesmutte 1, Gærdesanger 1, Munk 1, Lille Gråsisken 1.

I alt 5 ringmærket og ingen genfangster aflæst.


1  |  2  |  3  |  ...  |  12     NÆSTE