Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (119)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (5)feb. (10)mar. (30)apr. (30)maj (31)juni (18)juli (24)aug. (31)sept. (30)okt. (32)nov. (30)dec. (5)

2000 DONE

søndag 18. juni 2017
Herlig morgen med mange ungfugle.
af HKn

Vejr: Pga. tidlig dagbog, glæder vejret kun frem til kl. 10.00. Vinden kom fra V (265) 6 m/s), senere aftagende og drejende mod SW... Ikke mange skyer på himlen 3/8... masser af sol og blå himmel. Sigt rigtig flot 20 km. Temperaturen lå om morgen på 14 grader, og var allerede oppe på 17 grader kl. 10.00, så der venter en varm dag i den smukke yderste klitrække....

Vanen tro efter lidt for megen vind og den herefter er aftagende stiger forventningerne en smule... da det plejer at give lidt fugle i nettene... og denne ekstreme smukke juni dag svigtede mig heller ikke....Det var nok ikke rigtig træk det der forekom i dag, men mere ungfuglespredning, da hovedparten af dagens fangst på 29 fugle var ungfugle (23:1K). Den mest almindelige var Musvit med 8 stk. mærkelig nok fik jeg ingen af de Topmejser jeg så, men det blev til en enkelt Sortmejse. Dagens fugl i nettene blev 4 stk Lille Korsnæb, og de blev selvfølgelig taget i Ø1, ved vores lille dam i stationshaven, som desværre er utæt og har været det en del år og derfor ikke længere så god til at trække fugle ned... Det kunne være sjovt at se hvor mange Korsnæb vi fangede før vi fik denne dam og efter... det har helt sikkert ændret billedet på forekomsten herude.. Noget der bør tages i betragtning hvis man skal ind og arbejde med tallene på et tidspunkt....

Det bedste ved mærkning var dog jeg fik rundet 2000 ringmærkede fugle i dag (2022), det er blot anden gang jeg prøver at være med til at fange over 2000 fugle om foråret herude. Så på trods af et koldt forår (april især) og takket være den store dag d. 6. maj (454 fugle, dagsrekord for Blåvand), så endte foråret 2017 i den rigtige flotte ende. Hits kunne jeg desværre ikke fange, men for pokker jeg kæmpede.... men guderne var mig ikke nådige. Det gik hen og blev det sidste forår, hvor der udelukkende er indfanget fugle med net, fra 1. august er det blevet besluttet, at man vil starte med at bygge en Helgolandsruse oppe i fyrhaven og hvis alt går som det skal er den klar 1. oktober.... Der venter en spændende fremtid for mærkningen, da der også vil blive fjernet en masse hyben herude, hvilket gør "vores" to haver mere isoleret, hvilket nok vil betyde større og flottere antal i nettene og rusen... det bliver spændende at følge....

Ringmærkning: Landsvale 1. Bysvale 2. Gærdesmutte 1. Jernspurv 1. Sortstrubet Bynkefugl 1. Solsort 1. Gransanger 1. Grå Fluesnapper 1. Sortmejse 1. Musvit 8. Stær 1. Skovspurv 1. Bogfinke 1. Lille Korsnæb 4. I alt 29 fugle fordelt på 14 arter.

Det var den sidste dagbog fra mig i denne omgang, jeg er lige på trapperne til at stikke af.... Derfor vil jeg gerne benytte lejligheden til at takke dem der kiggede forbi, med gode obs, kage eller bare en god snak i foråret... En stor tak skal der også lyde til Blåvandgruppen....

Knus fra Knudsen

 

Ingen fugle, men for pokker det var en hyggelig dag alligevel

lørdag 17. juni 2017
Håbløs vejr om morgen
af HKn

Vejr... Vinden viste ingen nåede fra morgenstunden af... den høvlede løs fra NV 13 m/s og der var ekstra fut på når vindstødene var på.... men fra sidst på formiddagen af begyndte vejret at ændre karakter...vinden faldt og varmen og solen overtog festen... Vinden blev svag 3-4 m/s, temperaturen steg fra små 13 grader til 17-18 grader. Ellers god sigt hele dagen 20 km.

Der var ikke rigtig noget jeg kunne stille op i dag med det vejr, den kamp var tabt og man skal jo vælge sine kampe.... så den stod på morgenhygge og afslapning... Men da vejret begyndte at blive bedre, tog jeg mig en runde ned til stranden samt i mosen.. I mosen fik jeg godt selskab af Michael Gammelholm og sammen nød vi lidt Rødryggede Tornskader samt lidt forskellige bynkefugle.

De manglende fugle blev dog overskyet af en fantastisk hyggestund i baggården, hvor Jørgen og Grethe Grønne kom med skøn mad til frokosten, Sven Bødker og Karin Gustavsen kom med dejlig vin og Tessa kom med en fantastisk kage som hun lige havde bagt hertil morgen.... ringmærkerliv når det er bedst.

HKn

 

 

 

 

 

Hård vind på Hukket

fredag 16. juni 2017
Standardmærkning blev gennemført
af HKn

Vejr: Og så var vejret atter usexet.. Den stod på vind fra V (271) 12 m/s  og vindstød på 15-16 m/s.... Men selv om vinden var irriterende, så var det smukt vejr, hvor der både var perioder med skyer og sol 5-6/8, heldigvis mest med sol. Sigten 15 km. Det føltes noget køligere end i går 14-16 grader.

Jeg røg som skudt ud af sengen... men ikke helt frivilligt... men krampe skal stampes væk, så morgen startede med "krigsdans"... og da det hele var banket på plads og vejrudsigten var nærstuderet ned til mindste detalje... gik jeg ud og åbnede en stak net, det var ikke muligt at mærke med fuld styrke i dag... Først efter 3 timer var der en fugl i nettene og efter de 5 timer havde jeg mærket 3 fugle...

Ringmærkning: Gærdesmutte 1. Gransanger 1. Skovspurv 1. I alt 3 fugle fordelt på 3 arter.

Men det var nu helt rart med en lidt afslappende dag oven på den lange marathonmærkning i går... Så er der jo friske krafter til de kommende dage hvor vinden skulle tage af...

HKn

Det var det forår

torsdag 15. juni 2017
Jeg gjorde hvad jeg kunne
af HKn

Vejr: Super lækkert og fandens frækt og forførende... Vinden var total svag fra SV (225) 3 m/s, op af fomiddagen drejede den i SØ og tog lidt til i styrke og da vinden drejede blev der "smidt mere brænde i ovnen" og temperaturen steg og det føltes rigtig varmt 14-21 grader. Sigt 20 km.

Vi var kommet til forårets sidste dag og Doors herlige nummer "The End".. hang i baghovedet .. her var det dog heldigvis ikke afsked med kæresten men med forårssæsonen 2017... Jeg ville gerne slutte godt, så der blev mærket igennem og jeg ville forsøge det umulige og nå de 2000 ringmærkede fugle... Men da nettene blev lukket kl.17.30 stod tælleren på 1990 fugle...sølle 10 fugle.... men det var en god fight og spændende til det sidste... Men jeg holder ud et par dage endnu, så det skal nok blive nået.

Ringmærkning: Hvid Vipstjert 2. Jernspurv 5. Rødstjert 1. Sortstrubet Bynkefugl 1. Gulbug 1. Gransanger 1. Topmejse 2. Musvit 1. Gråspurv 3. Bogfinke 4. Tornirisk 2. Lille Gråsisken 1. I alt 24 fugle fordelt på 12 arter.

Mens jeg tossede rundt på mine runder kom der lidt fine fugle i notesbog... bla. kom der langt om længe årets første Biæder forbi herude, den trak henover Fyrhaven.. med klydekaldet... Derudover blev det til en nordtrækkende Hedelærke samt en rastende Kernebider.

Sven Bødker kiggede forbi i dag, direkte hjemvendt fra Alaska med masser af gode fugle og dyrehistorier og vanen tro forkælede Sven mig med frisk brød og ost til vores frokost.. Jeg fik endnu mere til sidebenene, da den tyske ornitolog som jeg hjulpet med lidt feltbestemmelse kom forbi med chokolade som tak og dagen endte med kys af kæresten, så hvad mere kan man forlange af livet.

En anden god ting var at Bent Jakobsen via hans gode kontakter til forsvaret fik sat et hegn op til at beskytte vores ynglende Dværgterne par med, det var jo noget af en succes historie for de hårdt prøvede ynglefugle på stranden.
The End..
HKn

Tillæg ved Bent

Havde en aftale med Carsten Andersen fra Oksbøllejren om indhegning af det ynglende dværgternepar på stranden. Så nu håber vi det bedste. Fuglen blev i hvert tilfælde liggende selv om man stod ved afspærringen. Allerede ved opsætningen var strandgæster henne og spørge hvad vi gjorde, og efter opsætningen var det dejligt at se folk komme hen og læse på skiltene og gå uden om afspærringen, også dem med løse hunde. Mens jeg var på stranden lykkedes det at se lidt sydtræk. Bl.a. 3 storspover og 25 ederfugle primært hanner.

 

20170615 093719

 20170615 095628

Sommervejr og fin ringmærkning

onsdag 14. juni 2017
Så var der atter lidt fugle i nettene
af HKn

Vejr: Først var dagen lidt overskyet 5/8 og en lille smule forblæst NV (293) 7 m/s, men som morgen skred frem gik vinden mere i ren V og aftog og solen fik arbejdet sig igennem 3-4/8.... Det blev en lun dag da solen fik fat, temperaturen gik fra 12 grader om morgen til knap 17 grader da den var på sit højeste. Sigten var 15-20 km.

Endelig så det ud som om vi var sluppet af med den kraftige vind.... hvilken lettelse... den havde vi ikke meget glæde af... Så jeg nød atter at kunne få nettene op, flere dage uden mærkning kunne måske give lidt der havde trykket og afventet en bedre situation..Og det gik faktisk hen og blev en fin morgen med mange ungefugle af især Jernspurv og Topmejse med hhv. 6 stk til hver.  Dagens bedste fugl i nettene havde allerede afsløret sig tidligt om morgen, da jeg havde en kaldende Spætmejse oppe i Fyrhaven... Den fløj lidt rundt mellem vores egen have og Fyrhaven og det blev i sidstnævnte den blev fanget og meget typisk var det i F5. Utrolig udvikling denne så tidligere sjældne fugl har hafte herude, nu forventes den mere eller mindre hvert år.

Jeg havde tidligt selskab af David Manstrup som gik på Nordhukket og tog sig en morgenobs... han var meget sparsom med info....mon ikke der var meget stille ude på havet. Erik Vikkelsøe som er i sommerhus kunne heller ikke berette om det store. Bent Jakobsen kom også forbi i dag, han ville ud og kigge på yngleparret af Dværgterne, da har en kontakt til militæret. Lisbeth Christiansen kom ud med fine skilte inde fra kommunen...
HKn

Tillæg ved Bent

En dværgterne rugede umiddelbart syd for Sabinebunkeren. Det lykkedes at få kontakt med de rette personer i Oksbøllejren, og vi sætter afspærring op i morgen tidlig. På stranden stod 2600 sølvmåger som efter årstiden er rigtig mange. Lidt begyndende efterårstræk gjorde sig også gældende. En adult almindelig ryle stod på stranden, en storspove hørtes sydtrækkende og 3 krikænder trak også syd. På revlerne stod 260 splitterner og 130 H/F-terner. Flere steder blomstrede klitroserne i enorme mængder.

DSCN6424
 
DSCN6426

 

 

Hundekold havobs

tirsdag 13. juni 2017
Dværgternerne er her endnu
af HKn

Vejr: Trist trist endnu en morgen med NV (297) 11 m/s... godt nok en sløj juni.. Dagen lagde ud med overskyet vejr 7/8 og sådan forblev det frem til middag.... herfra gik det kun i den rigtige retning...opklaring, blå himmel og sol 4/8. Sigten var ganske fin dagen igennem 15-20 km.. Selv om temperaturen lå fra 12-16 grader, føltes det især køligt om morgen.

Hvad pokker skal man dog stille op med det vejr.... det var så koldt hertil morgen at jeg måtte finde hue og hansker frem, da jeg ville lave en lille havobs... efter en time var man allerede iskold.. Jeg satte mig måske godt nok i vinden da jeg valgte at bruge Nordhukket i dag, men jeg regnede ikke rigtig med der ville komme noget syd fra i denne retning.. Der var en del Sortænder der både trak syd og nord, så det mindede mest om oversomrende fugle... Dagens havfugle blev en Mallemuk og en Almindelig kjove, sidstnævnte var en lys fase.. Klart obsens bedste fugl blev en sydtrækkende Klyde....

Om formiddagen ville jeg følge op på min obs af ynglende Dværgterner på Nordhukket... her havde jeg to par i fredags, hvoraf det ene par havde en rede med et æg. Jeg var lidt spændt på om de forsat var på plads, da der havde været mange mennesker på stranden og rigtig mange løse hunde... derudover havde vejret også været alt andet end venligt... Det ene par med ægget var forsat på plads og med god hjælp fra John Frikke, fik vi gjort kommunen opmærksom på den fåtallige ynglefugle, som har brug for hjælp hvis den skal klare det.... I øvrigt er den ene fugl ringmærket, men kan desværre ikke aflæses.

Ellers havde jeg en aftale med en tysk fuglekigger som er i sommerhus herude, han ville gerne have mig til at bestemme nogle af de fugle han havde fotograferet i hans ferie, så vi fik kigget en masse billeder igennem om eftermiddagen, men det var lige hvad man hvad lyst til på denne alt for blæsende dag....

HKn

Så fik jeg alligevel skrevet dagbogen lidt for tidligt, under en aftentur trådte jeg en Vagtel op, den sad på vej ned til mosen...Fuglen kaldte et par gange inden den atter dumpede nede i vegetation..

 

 

Blæst og atter blæst

mandag 12. juni 2017
Lidt mere Sildemåge kig
af HKn

Vejr: Dagens vejr mindede mest om noget man forminder efteråret med....det var rigtig blæsende fra SV (222) 9-15 m/s...Vi så heldigvis mere til solen end der var lovet, men der var mange lange perioder med overskyet 5-8/8. Sigten ganske udemærket 15-20 km. Temperatur 14-16 grader.

Dagen startede som en mandag skal, røg ud af sengen og troede jeg havde sovet over mig..... og da jeg sad med kaffen og havregrynene var kl. 02.15.... jeg skal vist have mine briller på næste gang jeg tjekker uret....Nå men jeg havde da tid til at hygge mig med en ekstra kop kaffe, der er ikke noget uden det er godt for noget....din tumpe HKn

Ringmærkningen kunne jeg godt glemme alt om i dag... så jeg forsøgte mig igen med at kigge lidt på de trækkende Sildemåger, der var dog lidt færre end de forrige dage... Over havet var der tomt, der lå nogle få Suler og fiskede og ellers ikke meget andet.

Ellers blev dagen brugt på en tur til Skallingen og Grønningen..... og senere fik jeg en fantastisk oplevelse, da jeg var sammen med Henrik Brandt og Johanne Aagaard var ude og se nogle Slørugle unger han skulle mærke... for pokker de var søde de små stinkbomber.

HKn

Så fik jeg endelig mærket....

søndag 11. juni 2017
Mange Splitterne og herlig frokost
af HKn

Vejr: Guderne havde lovet overskyet hele dagen... men de havde heldigvis taget lidt fejl... morgen og lidt af formiddagen bød på kig til solen... men ellers fik de ret 5-8/8.. Vinden kom fra en S-lig retning (165) 8 m/s, senere gik den mere i SV med samme styrke. Sigten var præget af lidt grumset vejr 15 km. Lun dag hvor temperaturen hele dagen lå mellem 15 og 16 grader.

Jeg skal være den første til at indrømme da vækuret "skreg" kl. 02.45 og jeg kunne høre gennem mit vindue at vinden ikke var så rolig som DMI havde lovet, så var lysten ikke helt i top... men da kaffen og maden var kommet indenbords, så var energien tilbage...

Der var heller ikke så manget smæk på i dag, men pyt med det det gav jo lidt frihed til at luske rundt... Jeg benyttede bla. muligheden til at kigge lidt på Sydhukket... hvor der var ankommet en del Splitterner... Lydkulissen var næsten som om efteråret... rigtig mange stod på Sandbanken og en større flok opholdte sig på Nordhukket end til de blev skræmt op...Jeg fik hurtigt talt fuglene og kom helt op på 700 fugle, hvilket er et ganske stort antal på denne årstid herude.... Mon det skyldes at fuglene har fået oversvømmet deres redder et eller andet sted i nærheden.... måske på en af de tyske vadehavsøer, da der mig bekendt ikke rigtig længere er nogen store kolonier i den danske del af vadehavet..

Ringmærkningen var selvfølgelig heller ikke ved at sprænge banken i dag.... men det var nu ikke helt forgæves.. det blev til endnu en ung Sortstrubet Bynkefugl...samt årets første Rødryggede Tornskade i nettet.. Sidstnævnte var vel den sidste af de regelmæssige arter der hvert forår får en ring om benet som manglede... hvilket vel passer meget godt med, at der har været mange fugle i Skagen de seneste dage.

Ringmærkning: Bysvale 1. Jernspurv 1. Sortstrubet Bynkefugl 1. Gransanger 1. Rødrygget Tornskade 1. Stær 1. Skovspurv 1. Bogfinke 1. Tornirisk 1. I alt 9 fugle fordelt på 9 arter.

Ellers var der også hyggelige gæster forbi i dag... Michael Gammelholm kiggede atter ud, men drog hurtigt videre ud i sommerlandet, da der var lidt for fugletomt... Herefter kom Tessa, hun var på den store vandretur, hun var gået fra Vejers og herned og skulle senere samme tur tilbage.... respekt.. Vi blev overrasket af Jørgen og Grethe Grønne som ringede og hørte om de måtte komme ud med dejlig mad til frokost... så vi nød en fantastisk dag ude i gården med god snak og dejlig mad.... hvad mere kan man forlange at livet...

HKn

 

 

Lidt flere fuglene i nettene i dag

lørdag 10. juni 2017
Første unge Sortstrubet Bynk blev mærket i dag
af HKn

Vejr: En herlig dag, hvor vejret var rigtig lækkert....dog kom der lidt havgus ind sidst på eftermiddagen.. men inden da stod den på blå himmel og herligt solskinsvejr 3/8. Vinden kom fra V (262) 6 m/s, men gik hurtigt i SV og ud på eftermiddagen tog den lidt til 8 m/s. Sigten var det meste af dagen fin 20 km. Lunt vejr 12-16 grader.

Jeg fik hurtigt selskab på Hukket, allerede mens jeg åbnede nettene var David Manstrup på banen... Staklen havde ikke lukket et øje hele natten pga. af forårskåde naboer og høfeber.... Det første vel et luksusproblem (med mindre naboen er en dyrehandel) det andet træels.... nå men jeg var rigtig hensynsfuld og passede den unge mand på bedste HKn måde....dvs tæsk og ingen empati... han skal nok blive en stor Blåvandmand

Mens David gik på Hukket... gik jeg og tjekkede nettene og håbede på lidt flere fugle end de seneste dage. Og det gik heldigvis noget bedre i dag... da jeg lukkede ned sidst på eftermddagen var totalen oppe på 16 fugle... De mest spændende var årets første unge Sortstrubede Bynkefugl og så smelter mit hjerte altid.... min lille ynglingsfugl.. Den anden var en Kernebider, den plejer altid at få hjerte til at hoppe lidt ekstra... nok mest af skræk... Men den var så sød og kunne rigtig nydes.

Ringmærkning: Bysvale 1. Jernspurv 1. Sortstrubet Bynkefugl 1. Rørsanger 1. Gransanger 1. Blåmejse 4. Skovspurv 4. Kernebider 1. Bogfinke 1. Tornirisk 1. I alt 16 fugle fordelt på 10 arter.

Ellers kiggede Per Olsen og Michale Gammelholm ud og gik et par runder med mig... Senere kom Jørgen Grønne ud.... og jeg fik en super fed gave af ham.... jeg fik alle Bob Dylans plader/cder han har udgivet.... Så den sene eftermiddag gik med at lytte en masse dejlig musik.

HKn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gensyn med en Torns

fredag 9. juni 2017
Ustabilt vejr
af HKn

Vejr: En dag der bød på flere små byger og endte med mere vedvarende regn... Vinden var ret rolig i dag S (173) 4-5 m/s.... Overskyet hele dagen, så ret gråt 8/8. Sigten var god 15 km. Det var heller ikke koldt, temp. lå på 14 til 15 grader dagen igennem

Well hvad skal jeg dog berette om I dag... mest spændende var nok da jeg fik besøg af en Færing som for en lille uge siden havde filmet en Duehale inde ved Sparkøbmanden. Han var vildt interesseret i fugle, så han kom med på en ringmærkningsrunde... Til ringmærkningen i dag kan siges, at det ikke var de nemmeste forhold jeg havde pga. vejret... men jeg fik da gennemført uden at blive alt for våde... Mest spændende var en sjov aflæsning af en Tornsanger han som jeg selv havde ringmærket d. 15. august 2014 som 1k og som ikke siden var blevet aflæst... men mon ikke den har været i området de andre år... det er nok meget sandsynligt.

Ringmærkning: Bysvale 1. Topmejse 1. Bogfinke 2. Lille Gråsisken 1. I alt 5 fugle fordelt på 4 arter.

Eftermiddagen stod på afslapning, da vejret ikke rigtig tillod andet end kaffe i alt for store mængder, heldigvis er det vist tørvejr i morgen, så må vi se hvad jeg kan presse ud af dagen....

HKn


1   |  2     NÆSTE