Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (119)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (5)feb. (10)mar. (30)apr. (30)maj (31)juni (18)juli (24)aug. (31)sept. (30)okt. (32)nov. (30)dec. (5)

14 december 2017 - Mågetjek og nedpilning af net

torsdag 14. december 2017
Vinteren har sat sig på hukket, og fuglene samles.
af David Manstrup - DMa

Vejr: Vinden var i V-NV - styrken svingede meget i takt med fronterne fra 5-10 ms. Solen kiggede frem med jævne mellemrum, dog lå faretruende snebyger hele tiden i horizonten, men de gik for det meste uden om. Skydækket må have være på cirka 4:8. Temperaturen lå behageligt på cirka 5 grd.

Undertegnede ramte hukket ved solopgang, som på denne årstid er 08:45, hvilket jo er ren luksus. Jeg satte mig, og havobsede en times tid. Havet var enormt tomt, og der skete nærmest intet. Lidt flokke af ederfugle fløj nord, og et par suler kiggede forbi, men ellers ingen bevægelse overhovedet. Så jeg valgte ret hurtigt at gå på stranden, hvor der var mere liv. Omkring 1600 måger nød godt af opskyllet som lå på stranden i forbindelse med vestenvinden, som til tider har været kraftig de foregående par dage. Havet havde ædt meget af stranden, så der var ikke ligeså god plads for mågerne som der plejer at være. Det lykkedes mig at pille 1 enkelt voksen Kaspisk Måge ud af flokken. Derudover kiggede jeg grundigt efter de hvide måger, hhv hvidvinget og gråmåge. Uden held.
I blandt mågerne rastede der omkring 200 Sandløbere, som pilede lystigt op og ned af stranden langs bølgerne.
IMG 1155

Foto: David Manstrup

Jeg gik også i mosen og over heden hjem, i håb om at der skulle sidde en Stor Tornskade og vente på mig. Men desværre intet held i dag.
Mere overraskende var at køerne stadig græsser nede i mosen. Det er vist ved at være halvsent? 

Bent kiggede også ud. Han var flittig og havde pillet nettene ned i fyrhaven, så de kan komme ind resten af vinteren. Han ville så fortsætte i stationshaven, efter madpakken var indtaget. Vi fik os lige en lille sludder, om stort og småt.

DMA

     

Over and out

mandag 4. december 2017
Dejlig afslutning
af HKn

Vejr: En kold dag dag, hvor vinden var frisk og kom fra NV (331)13 m/s... Skyet, med lidt sol og regbyger 5-6/8. Sigt 15-20 km. Temperatur 6-7 grader.

Sidste dag på stationen for mig inden jeg køre hjem i morgen, startede rigtig hyggeligt, da Tessa kom ud og overraskede mig med rundstykker og vi lige nåede at gå mosen rundt inden militæret lukkede området.... Ikke mange fugle udover 4 Gråsiskner og 12 Stære kom i bogen... Til gengæld kunne vi nyde godt 30 Kronndyr på nært hold.

Tak for i år.Sortstrubet Bynkefugl Blavand 25.11 2017 4. Henrik Knudsen

Farvel til min yngligsfugl den Sortstrubede Bynkefugl, håber du klare dig godt gennem vinteren. Foto: Henrik Knudsen

 

Rengøring af stationen

søndag 3. december 2017
Lunt vejr over Blåvand
af HKn

Vejr: Så var varmen for alvor tilbage, temperaturen nåede 8 grader som maks...herligt. Vinden rørte lidt på sig NV (331) 6-9 m/s... Vekslende skydække, hvor der var perioder med gråvejr og så solskinsvejr og nogle ganske få små regnbyger 5-6/8. Sigten var dårligste om morgen, senere rigtig fin 10-18 km.

Jeg havde fået en mege betroet opgave i dag.... jeg havde lovet Jørgen Grønne at tage imod det regngøringshold der skulle komme og give stationen en omgang, så vi kunne gå i vinterhi med god samvittighed..... Det var jo næsten som at møde mine kolleger...folk der var vilde med støvsugning og rene gulve.... Men jeg blev alligevel usikker, da jeg så det professionelle look jeg fik... stod de og overvejede at måske også at give mig en tur ned i klorinen.... Jeg stak af og overlod jobbet til profferne.....

Mens de gik amok.... strøg jeg på stranden... Træk var der ikke så meget af, men der var dog lidt fugle at kigge på... En musende Tårnfalk er den første herude i lang tid... En enkelt adult Sule trak mod syd... I luften var der både Grønsiskner og Gråsiskner... en enkelt Gråsisken lyste godt op... men jeg lod være...selv om jeg synes vi ikke har fået nok Hvidsiskner ud af invasionen.

Eneste birdere på Hukket i dag var Leif og Ida fra Ry som jeg mødte på stranden, de trængte lige til lidt frisk luft... de havde dog heller ikke set det store, selv om Leif godt nok lige viste mig hans "købmandsliste" over fugle der burde i bogen i dag.... Inden jeg forlod stranden fik jeg lige aflæst 5 Sølvmåger.

Det var en fornøjelse at vende hjem til stationen igen... her lugtede skønt og her så så godt ud... tak til de to flittige piger for et fantastisk flot arbejde samt Blåvand Fuglestations Venner som stod for sponsorattet....

HKn

Fine fugle på Hukket

lørdag 2. december 2017
Blot 3 (4) fund af Islom i december
af HKn

Vejr: "Kong frost" var forsvundet i løbet af natten, men det var alligvel ikke rockervarmt... temperaturen gik fra 6 til 7 g, men en lidt kølig vind V (254) 7 m/s gjorde det lidt mindre behageligt.. En ganske fin morgen, hvor der dog var en del skyer 5-6/8.. et par regnbyger gik syd og nord om Hukket, men omkring middag kom der også lidt vand til Hukket. Sigt 15 km.

Så var "freden slut".... og det var sgu dejligt... jeg havde ikke mere at snakke med mig selv om... To friske gutter i form af Manstrup og Böhmer var klar til at give Blåvand et forsøg.... Dejligt med gåpåmod fra den danske ornit ungdom.... det kan jeg dælme godt lide.... Og drengene blev hurtigt belønnet med 2 Vandrefalke hhv. en ung og en gammel samt en fin Islom i vinterdragt. Jeg så nok selvsamme Islom få minutter efter fra Sydhukket, her kom den i fin højde næsten inde over stranden og denne gang mod N....Det er blot 3. fund af Islom for december som er registreret af Fuglestation...de to andre fund er fra 1966 og 2015... Men det kan skyldes den manglende aktivitet i vinterhalvåret. Efter Islommen gik jeg ned til gutterne og pludselig opdagede vi flere Rødstrubede Lommer komme som om foråret...dvs. som "højlommer" meget tæt på os eller direkte henover vores hoveder og alle gik N... Hvorfor nu det.... var det vejrskiftet der fik det til at "klikke loonierner" .... ?? Under alle omstændigheder... så begyndte man at glæde sig til lomtrækket i april/maj i 2018...

Blav 02.12 2017 011

"Forårstrækkende Rød lommer om vinteren mod N tsk tsk...." Fotograf: Henrik Knudsen.

Efter obsen snuppede jeg en tur i mosen...det gav en Skovsneppe som kom indtrækkende samt en rastende hunfarvet Blå Kærhøg...

Blav 02.12 2017 006

"Når det regner på smukke Fanø, så drypper det på lige så smukke Blåvand". Fotograf Henrik Knudsen.

Om eftermiddagen kiggede Michael Gammelholm også ud, så jeg havde rigtig godt selskab i dag og hyggeligt lige at sige god vinter til gutterne inden jeg "trækker" øst på inden længe.

HKn

 

Smuk start på december

fredag 1. december 2017
Smuk vinterstemning på Hukket.
af HKn

Vejr: DMI var gået i sort hertil morgen.... men pyt jeg kunne godt se det blev en flot dag alligevel... Vinden kom fra N-NØ ( ?) 3-5 m/s... Først skyet og så var der ellers fuld skrue på solen... 3-5/8. Sigt 10-25 km. En kølig nat hvor temperaturen var nede omkring minus 3-4 grader. I dagtimerne lå den på 0 til 3 grader plus.

1.dec. Blavand 01.12 2017 1. Henrik Knudsen

Så kan december ikke starte meget smukkere....I mens jeg nød solen kunne 8 ivrigt kæmpende Havlitter høres tæt på land... Foto: Henrik Knudsen.

En iskold morgen, som i løbet af dagen blev meget smuk og slet ikke så kold som temperaturen antydede... Jeg var ude det meste af dagen... jeg fik talt lidt måger og gået stranden godt igennem, faktisk i to omgange... militæret lukkede nemlig tidligt ned for deres øvelse, så Nordhukket og Mosen blev også tjekket. Lidt kuldetrækkende gæs i form af 180 Bramgæs og 12 Grågæs kunne ses og især høres da de forsvandt mod syd.. De seneste kolde dage havde heldigvis ikke fået taget livet af Gærdesmutterne..her kunne jeg tælle 16 fugle. Min ubetinget ynglingsfugl den Sortstrubede Bynkefugl kunne også nydes da der nord for Fyret sad en meget smuk han og nød morgensolen...

Blav 01.12 2017 111kopi

Næsten 100 Sandløber var i konstant bevægelse nede på stranden. Foto: Henrik Knudsen

I morgen skulle der komme et vejrskifte...vinteren skulle atter være lidt på retur....så må vi se om det bringer noget med sig.

HKn


1