Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (92)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Stille sydøstenvindsdag

tirsdag 27. august 2019
I morgen sidste dag med sydøstenvind for nu.
af Michael Brunhøj Hansen, Lisa Flam

Dagen i dag bød ikke på meget hvad angår trækfugle på trods af sydøstenvinden, så måske er det på tide med et lille vejrskifte. Svalerne begyndte så småt at trække da jeg ankom, og dagens total blev igen fircifret hvad denne art angår (over 2500). Der kom også halvstore flokke af bysvaler med op til ca. 50 fugle. Det er sjovt at se hvordan landsvalerne kommer trækkende mere roligt og i løse flokke mens de følger landskabet mod syd, evt. småfouragerende undervejs. Bysvalerne derimod kommer ofte i mere tætte flokke og trækker måske lidt højere og mere målrettet.

Vadertrækket var OK, men kunne være meget bedre i sydøstenvind. Strandskaderne har toppet nu, så vi kommer næppe til at se de helt store trækdage mere i år hvad disse angår. Der trækker fortsat en del storspover; vi havde fx en flok på 20. Der kommer efterhånden også flere dobbeltbekkasiner trækkende; disse synes, til forskel fra de øvrige vadefugle, at komme indtrækkende fra vest og fortsætte mod øst.

Bent sluttede sig også til den rolige morgenobs, og det er vist første gang vi egentligt har morgenobset sammen eftersom han mest har hjulpet ringmærkerne. Der kom ikke en eneste rørhøg, hvilket vi begge undrede os over, kun enkelte spurvehøge og nogle tårnfalke trak i løbet af morgenen.

Efter morgenobsen, der i dag sluttede kl. 10.15, gik vi hjem. Ikke længe efter, mens vi stod udenfor, kom der pludselig en trækkende fiskeørn mellem stationen og fyrtårnet, så det var ikke dårligt, men ellers kom der ikke noget resten af formiddagen. Ud på eftermiddagen gik jeg op på Fyrbakken. Her kom der endelig et par rørhøge, men ellers ikke meget andet i løbet af en times tid, hvilket var lettere skuffende.

For 3. dag i træk har militæret holdt øvelser, så det har ikke været muligt at nærstudere mågerne på stranden. Der står rigtigt mange af dem når nu hverken mennesker eller (løse) hunde kan forstyrre dem.

I morgen er det sidste dag i denne omgang med sydøstenvind og de varme temperaturer, for sidst på eftermiddagen skulle vinden efterhånden dreje om i sydvest, og det tyder nok på at der er en front på vej. Så vi håber at i morgen bliver en god afslutningen på en ellers tilfredsstillende sydøstenvindsperiode.


Lisa Flam:

Today got pretty hot, at around 9:00 it was already 21 degrees. We could definitely see the heat effect on the birds.
At 7:00 we had already ringed over 20 birds, we ringed the first Spotted Flycatchers since I have arrived and some more common species.

During the rest of the day it definitely slowed down, and the total number for today is 39 new ringed birds and 2 recaptures from 15 species.

The slow days with a good variety of birds, in my opinion, are really usful for all ringers, specially at a new country, like myself. I had time to read and compare the information to the bird I was holding. Some birds are more difficult to age and sex than others, so having a closer look is not always a bad idea.

Hoping for the weather to cool down a bit in the next few days, I feel like Israeli summer weather is following me and I don't think I like it! 
 20190824 094253Let's play a game - could you tell me this Wren's age? Photo: Lisa Flam

20190825 102531Second round: Who could tell me (If possible) the sex of this 1st year Pied Flycatcher? Post your answer on Facebook! Photo: Lisa Flam