Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Kjover og mange fugle i nettene

onsdag 21. august 2019
Også lille udflugt til Filsø.
af Michael Brunhøj Hansen

Så kom der endelig lidt fornyelse for både ringmærkere og observatører. Ude på morgenobsen havde vi ikke de store forventninger til trækket da vinden var i nordvest. Ikke desto mindre gik der ikke meget mere end fem minutter før der dukkede hele to almindelige kjover op, begge gamle fugle af hhv. lys og mørk fase. De rastede en overgang blandt mågerne før de forsøgte at jage dem (men det var vist snarere mågerne der fik jagtet dem); efter omkring 10 minutter trak de sammen mod syd. Der kom igen flere spover, både højt, lavt og inde over land. Pludselig hørte vi småspover, men vi kunne ikke lokalisere dem selvom lydniveauet var konstant; vi fandt så ud af at der stod to og kaldte oven på bunkeren ved skuret!

Onsdag A Kjove lys a 00001 01

Onsdag A Kjove mork b 00001Dagens to Almindelige Kjover dukkede op lige omkring solopgang. Flere arter af kjover findes både i lyse og mørke former. Almindelige Kjover flyver ofte falkeagtigt. Foto: Ole Friis Larsen

Lidt senere, lige inden en byge, lettede alle måger, terner og skarver pludselig fra stranden, og det kunne tyde på at der var noget grumt på vej. Der dukkede så en sydtrækkende kjove op lige i strandkanten i lav højde; den fik øje på en terne som den forsøgte at få et bytte fra. Vi opdagede ret hurtigt at den ikke mindede om de to almindelige kjover der trak tidligere. Denne virkede kraftigere med langsommere, mere måge- eller storkjoveagtige vingeslag; desuden var den mere tykmavet med tyngdepunktet på bugen samt mere bredvinget. Den var herudover helt mørk, og den havde ikke tydeligt forlængede halefjer. Efter nogle overvejelser kunne vi kun komme frem til at det var en (umoden?) mellemkjove, og så var dagen reddet!

Dagen var også reddet for Lisa der havde debut som ringmærker uden Manon, men fik dog hjælp af bl.a. Bent. I dag kom der overraskende mange fugle i nettene, nemlig over 55 fordelt på 13 arter, heriblandt fx skovpiber, musvit, blåmejse samt flere andre, også med nogle genfangster af fugle der allerede var blevet ringmærket i dag. Dagens fugl for Lisa var en ung rødhals som hun ikke har set før fordi de kun ser gamle rødhalse i Israel.

ung rodhalsSådan ser rødhalse ud i deres første fjerdragt før de lidt senere kan få lov til at leve op til deres navn. Foto: Lisa Flam

Eftersom rovternerne ikke vil komme til os, må vi jo tage hen til dem, så omkring middag tog Ole og jeg til Filsø for at finde de individer der er blevet set dér i de seneste dage. Da vi havde parkeret, fik vi dog fortalt af nogen at der også skulle være en thorshane. Det lød jo spændende, og lidt usædvanligt hvad tidspunktet angår, så vi gik ud til Langoddetårnet hvor vi mødte et par stykker der også kiggede efter den. Fuglen blev fundet lidt efter, men den var ret langt ude, så vi kunne ikke få bekræftet at det virkelig var en thorshane. Vi fik dog at vide at nogen havde set den tættere på i går, og at den skulle være god nok. Der blev taget flere billeder, og vi får forhåbentligt et endeligt svar snarest. Det ville i så fald være den anden nye art for mig i dag.

Da vi var kommet hjem var Filsø, tog vi på stranden fordi vinden var gået i sydvest. Det blev til over 250 strandskader, nogle rødben, stenvendere, spover, sandløbere og almindelige ryler. I alt blev det til ca. 550 vadere for hele dagen hvoraf størstedelen var 464 strandskader.

Lars Tom-Petersen ankom til stationen i dag og skal hjælpe med morgenobsen frem til på lørdag, og i morgen ankommer Alex Rosendal af samme grund; han skal også blive til i weekenden. Ole forlader ligeledes stationen i weekenden, så der bliver vist ret stille i næste uge.

I morgen fortsætter sydvestenvinden med op til 7-8 m/s, og det burde holde tørt. Vi forventer da et fint fugletræk, noget à la de forrige dages træk, og mon ikke også der går nogle fugle i nettene; høgesangeren må være lige på trapperne.