Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (48)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Fint træk med vindskifte

fredag 16. august 2019
I morgen regn og rusk det meste af dagen.
af Michael Brunhøj Hansen

Solen står nu op efter kl. 6, så vi kunne stå et kvartér senere op i dag. Vi observerede i "hullet" da vinden om morgenen var i nordvest og ret kraftig. Det var ikke mange trækkende fugle i starten; Dagens træk gav flere vadere end i går, nemlig i alt 1410 fugle, dog var det lidt sløvt i de tidlige morgentimer; der kom de sædvanlige strandskader og islandske ryler, suppleret med spover, rødben og almindelige ryler samt sandløber. Kl. 6.25 sås et kort glimt af en fugl der først lignede en almindelig kjove, men ved et nærmere eftersyn viste det sig at være en udtrækkende vandrefalk; lidt senere kom der dog en almindelig kjove trækkende mod nord.

Der har også været ret mange stenvendere med en total på 66. Der kom bl.a. 20 i én flok om morgenen samt én inde fra land der fløj kaldende over obs.-posten. Der har også trukket 1 tårnfalk ud, og 1 lomvie trak mod syd. På stranden stod der en graellsii-sildemåge idet den var noget mere lysrygget end vores hjemlige sildemåger, også tydeligt lysere end de "Dutch intermediates" vi havde den anden dag.

Morgenobsen blev forlænget med en halv time da der var kommet lidt mere gang i trækket. Militæret hejste dog kuglen kort efter kl. 9.00, så vi kunne ikke komme på Nordhukket før lidt over middag; desuden begyndte det at regne, så vi tog hjem; Ole bagte noget franskbrød som vi spiste til frokost. Bent trækobsede åbenbart om formiddagen efter at vi kom hjem og kunne således supplere vores observationer mere flere tal og arter. Vi har også forsøgt at blive klogere på alderen og dragten af gårsdagens sortgrå ryle, men vi har endnu ikke fundet en dragt der ligner helt.

Om eftermiddagen gik Ole og jeg på stranden for at fortsætte trækobsen. Vinden var aftaget lidt og drejet om i sydvest. Der kom fortsat flere stenvendere (hvoraf nogle også rastede på stranden en overgang), samt islandske ryler og strandskader; 1 rødstrubet lom trak mod syd. Dagens total for strandskader blev således til 786 og for de islandske ryler til 356; stenvenderen, med 66, blev den vadefugl der trak tredjeflest af.

Stenvender b 00001Tre Stenvendere med en karakteristisk hvid rygtegning og tre Store Præstekraver flytter sig for mennesker på stranden. Foto: Ole Friis Larsen

Islandsk Ryle e 00001Islandske Ryler passerer tæt forbi i lav flugt langs vandkanten. Foto: Ole Friis Larsen

Manon havde i alt 19 fugle i nettene i dag hvoraf de 14 blev ringmærket, så det har bestemt ikke været dårligt. Det blev bl.a. til 7 dompapper og 2 sortmejser. Et andet lidt uventet dyr blev også fanget i nettet, nemlig et rådyr. Det blev ikke ringmærket, så vidt jeg ved, og slap uskadt fri fra nettet igen.

sortmejseManon med én af de to sortmejser der i dag blev ringmærket. Foto: Manon Ghislain

Da det med stor sandsynlig nok bliver regnvejr i morgen tidlig, bliver der nok hverken ringmærket eller trækobset. Desuden skulle vinden blive kraftig, op til 13 m/s, fra syd, så nettene bliver ikke åbnet uanset om der kommer regn eller ej; regnen skulle først ophøre om eftermiddagen.