Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2023 (33)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Stille trækdag (men med én subart)

tirsdag 13. august 2019
Sikkert samme vejrsituation i morgen.
af Michael Brunhøj Hansen

Morgenobsen var ret ringe i den endnu friske til hårde vind der i dag kom fra nordvest, et ikke så godt hjørne når det kommer til træk. Vi stod det sædvanlige sted lige syd for skuret, men vinden var måske en anelse for kraftig, så man fik lidt sand i øjnene. Det var også blevet lidt køligere, kun ca. 15 grader, så jeg skulle ikke have shorts på i dag. Det blev i dag kun til 123 strandskader, 97 islandske ryler, 36 store præstekraver og 28 almindelige ryler for at nævne de højeste tal. Herudover kom der trækkende hættemåger, 47 stk., nogle spover samt en fin almindelig kjove trækkende mod syd. Ud på morgenen kom Bent også ud og obsede.

Siden der var perioder med stort set ingen trækkende fugle, kunne man tage et kig på mågerne der stod på stranden. Jeg bemærkede én med meget gule lange ben der stod lidt for sig selv. Ryggen virkede også en anelse mørkere end hos de andre sølvmåger, så det lignede jo en middelhavssølvmåge. Ole gik ned på stranden for at komme nærmere på den, og det lykkedes ham at få nogle billeder; billederne forestillede meget en middelhavssølvmåge, men vi ville lige være helt sikre, så vi fik den bedømt på Feltornitologen på Facebook. Alle var enige om middelhavssølvmåge, og det var jo dejligt samt min første subart for Blåvand.

Middelhavssolvmage a 00001

Middelhavssolvmage b 00001Middelhavssølvmågen på revet skilte sig ud blandt Sølvmågerne med mørkere grå overside og citrongule ben. Foto: Ole Friis Larsen

Manon og Julie havde mere held med ringmærkningen i dag hvor 13 fugle blev ringmærkede, heraf fx 2 dompapper, 1 munk, 1 gulspurv, 1 havesanger, 1 rørsanger og 1 gulbug. En broget fluesnapper, som var blevet ringmærket for nogle dage siden, blev genfanget. Under de seneste dages blæsevejr har den åbenbart været i stand til at tage 3 gram på hvilket vel er lidt af en bedrift da den jo fouragerer ved at sidde på en (åben) gren hvorfra den flyver ud og fanger forbiflyvende insekter – i stiv kuling.

broget fluesnapperBroget fluesnapper da den blev ringmærket d. 10. august. I dag blev den genfanget og var 3 gram tungere. Foto: Manon Ghislain

Ole og jeg gik sidst på eftermiddagen på stranden hvor vi fandt to ringmærkede måger. Den ene var en genganger, den anden var ny og fra Norge. Turen, der også havde flere trækkende ryler, rødben og stenvendere, blev dog brat afbrudt af en mindre byge.

Andreas ville i dag bage kage, og han forsøgte sig med brunsviger. Det blev et ret interessant resultat, og kagen mindede mig ikke umiddelbart om de brunsviger jeg (som fynbo) har set og smagt før, men den smagte da fint af en kage at være; Manon var en stor fan af den.

Morgendagens vejr kommer nok til at ligne det samme fra i dag, men måske bliver vinden mere vestlig. Så dagen bliver sandsynligvis ikke specielt begivenhedsrig, men måske fanger Manon noget spændende.