Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (109)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Biæder trækkende over Fyrhaven

fredag 7. juni 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: En dag med svag til jævn vind fra sydvest drejende over vest til nord midt på dagen. Vekslende skydække, men rigtig meget sol. Varm luft med 13-18°C og rigtigt varmt i klitlavninger med læ og sol. Ok sigt med lidt dis i horisonten.

I går aftes lige før min tidlige sengtid ankom Hans Ægidius og Martin Poulsen fra København for en overnatning efter, at de havde taget en "akut" tur til Sneum Engsø i håb om den Præriemåge, der alt for tidligt var fløjet videre fra dens kortvarige rast ved engsøen.
Kl 2 kom Husmåren igen på besøg og larmede denne gang så meget på taget, at selv jeg vågnede. Måske er det Stære ungerne i kassen på gavlen, at den har fået kig på, men endnu har den ikke haft held til at komme i kassen. Måren sprang ud i haven og forsvandt, da Henrik åbnede sit vindue og bad om ro til at sove, efter han havde brugt utallige timer eftermiddag og aften på at lede efter den eftertragtede Præriemåge.
Trods natteshowet var jeg oppe igen halv fire og klar til en ny dag ved nettene.
Alle net var åbne indtil kl 13, hvor jeg lukekde for Fyrhaven og resten af dagen koncentrerede mig om Stationshaven.
Takket være en række nye unger blev det antalsmæssigt en fin juni dag for ringmærkningen, men blot en Kærsanger og en Rørsanger vidnede om, at der stadig er chance for en enkelt trækfugl eller to blandt alle de lokale ynglefugle.
Jeg var dog godt tilfreds med både at få en han Rødrygget Tornskade og en unge af Sortstrubet Bynkefugl med på dagens ringmærkningsliste. 
For begge arter gælder, at der blot er mærket én af hver dette forår og det var i de dage, hvor Bent passede nettene, mens jeg var til Naturmødet i Hirtshals. Jeg havde altså savnet at mærke en Tornskade bide i mine fingre dette forår!

Dagens ringmærkning med genfangster i ():
Jernspurv 1, Sortstrubet Bynkefugl 1, Kærsanger 1, Rørsanger 1, Munk 1, Tornsanger 0 (1), Gærdesanger 1 (1), Løvsanger 0 (1), Gransanger 2, Topmejse 3, Musvit 3, Rødrygget Tornskade 1, Stær 1, Skovspurv 5 (1), Bogfinke 3, Tornirisk 2, Grønirisk 1, Lille Gråsisken 2

Ialt 29 mærket og 4 genfanget fordelt på 18 arter.

Mellem netrunderne kiggede jeg af og til op til Sydhukket, hvor David, Henrik, Hans og Martin tjekkede måger i den store stil i håb om en mørkrygget yank pludselig skulle stå mellem de rastende fugle på stranden og revlerne.
Den indsats gav 2 3k Kaspiske Måger og 2 2k Sorthovede Måger, hvoraf mindst den ene var en anden fugl end dem i går, da den havde mere udviklet hættetegning end blot bandit stregen omkring øjet.
En spændende aflæsning af en Sildemåge blev det også til, da en fugl havde grøn farvering med hvid kode på venstre tibia og en sort farvering på højre tibia. En kombination ingen af os har set før, så vi må vendte spændt på at Henrik får svar på, hvor og hvornår den er blevet ringmærket.
David fik tal på ca. 5000 Sortænder, der fløj forbi til rast i kompensation for afdrift fra strøm og vind.

Efter gårsdagens fine rovfuglearter i den varme luft blev det i dag en Biæder, der blev dagens stjernefugl herude.
Den blev opdaget af Martin Poulsen, da den trak nord over p-pladsen, Fyrhaven og forsvandt i lav højde mod nord.
Biæderen sagde ikke noget i den tid den fløj forbi os, så vi kan alle takke Martin og Hans for, at de råbte meget højt fra p-pladsen da den kom. Henrik og David så fuglen fra deres plads i klitten på Sydhukket, mens jeg netop da stod med en Kærsanger og en Rørsanger i et net i Fyrhaven. Havde det ikke været for de høje råb, så havde jeg ikke kigget op og set Biæderen lige over mig - tak for det!

David skulle hjemad ved middagstid for at nå på arbejde, mens Hans og Martin nåede en runde i Mosen med en syngende Kærsanger som bedste fugl, inden de drog hjemad mod København.
Henrik droppede om eftermiddagen videre mågetjek og tog endnu engang på sommerfugletur i områderne nord for Blåvand.
Han fik fundet en række fine sommerfugle, hvor en Gråbåndet Bredpande er bedste fund, da den ikke er set i denne egn af Jylland i en række år. En art, der gennem de sidste 30 år er gået rigtig meget tilbage i dens udbredelse og efterhånden kun er talrig på Skagens Odde.
Jeg gik gennem eftermiddagen mellem pasningen af nettene i haven og så på lidt småkravl i nærområdet, så dagbogen bliver afsluttet med et par fotos af andet end fugle, når først i har set dagens bedste ringmærkede fugle..

20190607 0518211
Første fangst på dagens mærkning i Fyrhaven blev denne han Rødrygget Tornskade.

20190607 120818 2
Sidste fangst i Fyrhaven inden jeg lukkede de net var en frisk ung Sortstrubet Bynkefugl.

20190607 072044 2
En af de større løbebiller - Kratløber.
Den er registreret fra Mosen for et par år siden af Emil Skovgaard Brantoft, der var flink og ud fra fotoet kunne bekræftige min id af arten.
Jeg var en smule i tvivl, om det evt kunne være Jysk Løber, der minder om Kratløber, men som regel har mere blåviolet sidelinie på dækvingerne i stedet for den violet/kobbertonede sidelinie denen Kratløber har.

20190607 172525resized
Denne sommerfugl er man ikke helt enige om hvad hedder på dansk - nogle kalder den Hedenonne andre kalder den Hede-Penselspinner, men lige meget navnet, så fandt jeg den i Stationshaven i dag.