Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (109)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Rovfugle dag !

torsdag 6. juni 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Varm nat med svag vind fra sydøst og 18°C før solopgang og 20°C midt på formiddagen. I løbet af morgenen blev vinden jævn fra sydøst og der kom lidt spredte skyer, men først til middag nåede en regn/tordenfront frem fra sydvest. Det gav dog kun 1mm regn i løbet af 45 minutter, så var den front draget videre ind i landet. Vinden var drejet over syd til vest i forbindelse med frontpassagen og nåede op på 7m/s. Temperaturen faldt da til 17°C og til aften kom der udbredt skydække.
Sigten hele dagen præget af dis i horisonten.

Jeg var som normalt ude og åbne net før solopgang, mens Henrik Knudsen sov lidt længe og først dukkede op i døren da klokken var 6. 
Helt unormalt for ham at sove så længe på en dag, hvor det lugtede af, at der måtte ske noget spændende blandt fuglene herude.
Det viste sig, at han havde fået afbrudt sin nattesøvn af lyde udenfor værelset. Han havde først troet, at der måske var tyve på spil, men efter at have liste lidt rundt i huset kom han tilbage til værelset og kiggede ud på taget til en Husmår.
Det var den der var synderen i forhold til støj - alt sammen noget jeg bare have sovet fra, så der er ikke meget tyverisikring i at have mig i huset.
En af de første fugle jeg fangede denne morgen var en Rørsanger, så jeg troede på en dag med nogle sene trækgæster i den varme luft fra sydøst. Det blev dog igen de lokale ynglefugle og unger, der fløj i nettene bortset fra 2 Rørsagere og en Kærsanger.
Bortset fra den lille time omkring middag med nedbør, havde jeg net åbne fra kl 4 til kl 16:30. 

Dagens ringmærkning med genfangster i ():
Hvid Vipstjert 1, Jernspurv 0 (1), Rørsanger 2, Kærsanger 1, Gulbug 1, Munk 1, Gærdesanger 0 (1), Løvsanger 2, Gransanger 3,  Musvit 3, Topmejse 2, Bogfinke 1 (1), Grønirisk 1

Ialt 18 mærket og 3 genfanget fordelt på 13 arter.
Jernspurven var en gammel fugl mærket som 2k tilbage den 29. april 2014 og altså nu en 7k fugl.
Lidt sjovt, at den først bliver genfanget i år og ellers ikke er set siden mærkningen for 5 år siden.

Antal af fugle i net var altså ikke større, end jeg kunne nå at komme op på Sydhukket mellem netrunder. 
Henrik Knudsen tog sig kærligt at morgenens måger og fandt først en fin 2k Middelhavssølvmåge og siden 2 2k Sorthovede Måger.
Da vandet efterhånden trak sig tilbage og der blev langt ud til mågerne gik Henrik en tur fra stranden mod Mosen.
Fra den tur ringede han om en Sort Glente, der langsomt trak mod nord. 
En af de arter, der kun når herud i vinde fra sydøst og øst.
Det blev dog endnu vildere, da jeg en time senere have en hun Aftenfalk, der trak over p-pladsen ud mod klitsiden og forsvandt mod sydvest. Det skulle være første forårsfund af den art herude siden 1989!
Jeg så den fra min netrunde i Stationshaven og da jeg derefter gik op til Fyrhaven var den Sorte Glente pludselig tilbage og tog en tur over Fyret, inden den returnerede mod nord.
Blot 2 minutter senere var alle Bysvalerne ved Fyrboligen rigtig surer - med god grund for en Lærkefalk strøg i trætop højde over Fyrhaven og forsvandt mod syd bag Vesterled. 
Lidt vildt - nu har jeg gået her det meste af et forår og kun set ganske få rovfugle, så kommer der 3 lækre arter i løbet af en time.
Det blev dog ved det, for efter regnfronten og vinddrejningen til vestlig retning  var det ovre.

Jeg fortsatte med at passe ringmærkningen, mens Henrik tog en tur til Sneum Engsø, da der først var melding om Sibirisk Krikand og straks efter Præriemåge i samme område.
Så blegner min Aftenfalk lidt, men alligevel en god dag for Hukket.

Til aften havde Blåvandsgruppen møde på Fuglestationen med deltagelse af Bent, Svend Åge Clausen og John Frikke. 
De havde indkaldt mig til et punkt på deres dagsorden for evaluering af forårssæsonen, kun 9 dage tilbage og de par måneder er godt nok gået hurtigt.
Evalueringen gik fint og sæsonen blev fejret ved at Bent havde smørrebrød med til os.

David dukkede op til en overnatning og morgenobs i morgen, hvor Henrik også vil være for en sidste morgen i denne omgang.

20190606 093741 2
Dagens Kærsanger gav håb om en sjældnere Acro i nettene, men det blev Sneum Engsø der stjal overskriften i dag hvad sjældne fugle angik.