Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (54)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Bedre dag med fugle end længe!

onsdag 15. maj 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Morgenen havde helt svag vind fra nordnordvest og jordtåge lå som en dyne gennem klitlandskabet. Tågen blev hurtig brændt helt væk blot en time efter solopgang og der var blå himmel og sol indtil midt på eftermiddagen, hvor flere skyer drev indover. Dog stsadig med en del sol og klar luft, mens vinden var drejet til rent nord og tiltaget til 5m/s.
Temperatur fra 7-12°C, men føltes varmt i sydvendte klitgryder.

Der var fugle i haverne i dag og med svag vind havde jeg gang i alle net. De fleste fugle kom gennem området i de første morgentimer og eftermiddagen blev tynd, så jeg lukkede net kl 16:30. 
Løvsangere var klart talrigst, da de stod for noget over halvdelen af dagens fangst. 
Blandt kontrollerne var en Gærdesanger mærket 7. maj 2017 den mest interessante, da det er første gang den ses siden mærkningen.
En anden spændende genfangst for nogle dage siden var Tornsanger med hollandsk ring. 
Meldingen er nu kommet om, at den var mærket som 1k fugl 18. juli 2017 som led i et Hollandsk CES (Constant Effort Site) projekt.
Mærkningsstedet er nær Utrecht i Holland, så fuglen er kommet 430km længere mod nordnordøst dette forår.

Dagens ringmærkningstal med genfangster i ():
Rødstjert 5, Rødhals 1, Munk 1, Havesanger 0 (1), Tornsanger 1, Gærdesanger 2 (2), Løvsanger 28, Gransanger 3, Skovspurv 1 (1), Bogfinke 1 (1)

Ialt 43 mærket og 5 genfanget fordelt på 10 arter.

DSC 4445 2
Vinge og hale af en af dagens Rødstjerter. En hun med den største udbredelse af mørkt på de 5 yderste halefjer af de Rødstjerte, som jeg hidtil har haft i hænderne. Der er en del individuel variation af disse mørke halespidser og nogle Rødstjerte har rent rødbrune yderste halefjer uden mørke tegninger. 

Der var igen lukket for militærområdet pga skydning, så Bent brugte tiden i de områder, hvor det var tilladt at gå rundt. Han kunne konstaterer, at den Store Præstekrave rede ved stien var forladt og alle æg væk.
Dagens bedste obs fra Bent blev en Dværgfalk, en Ringdrossel og en af de fåtallige forårs Sivsangere herude. Sidstnævnte var en fugl i sang i et lavt krat nær grænsen til øvelsesområdet.
Efter gåturen rundt fik Bent tjekket fuglestationens mails og vi havde tid mellem mine netrunder til en lille snak. Der blev jeg oplyst om, at det er heligdag på fredag.
Ups - i forhold til at få afsendt prøverne for West Nile Vira til Lindholm og analyse på hverdage.
Fuglene kender jo ikke til weekend eller helligdage, så jeg må indrømme, at jeg i mit liv som ringmærker her, helt har mistet fornemmelsen for menneskenes kalender.
Nå - løsning blev en hurtig udrykning, så Bent kørte hjemad med det samme og nåede lige til Oksbøl tidsnok til, at prøverne kunne nå pakkeposten, så de er fremme i morgen.

Jeg havde ikke lang tid alene med fuglene.
Først kom tømmeren forbi og fik ordnet det udtætte vindue på 1. sal. Derefter dukkede Peter Staarup Christensen op til et døgn på Blåvand Fuglestation.
Han siger sig klar til en morgenobs på Hukket i morgen. Med vindskifte til østenvind og varme i luften, har vi høje tanker om både fugle i net og spændende arter på træk - læs med i morgen, om det så viser sig at holde stik.