Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2022 (215)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Rundt tal for dagens ringmærkning og flotte Dværgmåger på Hukket

torsdag 18. april 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Ikke en sky på himlen, så solen bagte hele dagen og fik temperaturen op fra 5°C ved solopgang til 18°C ud på eftermiddagen. Vinden startede fra sydøst og drejede til rent øst, mens styrken det meste af tiden holdt sig omkring 6m/s med lidt friske vindstød. Klar luft og ingen nedbør.

Jeg kunne åbne alle net og havde en ganske god dag med fugle at håndtere. Efter de 5 timers standardmærkning valgte jeg at lukke ned for Fyrhaven. Dels søgte de fleste fugle ind mod Stationshaven, dels vrimlede det med turister omkring fyret midt på dagen og efter den kedelige episode i går morges, havde jeg ikke lyst til at friste nogle til at gå ind i haven, hvis de så, der hang en fugl i et net.
Bortset fra en time mellem kl 13 og 14, hvor jeg havde alt lukket for at cykle ind til Blåvand og købe lidt mad til køleskabet, så holdt jeg net i Stationshaven åbne fra før solopgang til kl 19.
Det blev belønnet med en rigtig rund dagstotal på 100 mærkede fugle!
Langt de fleste var Rødhalse, der gennem hele dagen kom ind til haven. Stor udskiftning af individer og jeg fik ikke en eneste genfangst af en fugl fra de foregående dage.
En Rødstjert blev årets første ringmærkede af den art - dagen efter, at Bent havde den første i felten.

David brugte et par timer herude, inden han skulle tilbage til arbejde. Hans obs fra klitten gav vores første Havterne for i år. En trækkende Hvidklire er også ny på årslisten for Hukket.
Bedste obs blev dog de smukke Dværgmåger - hele 55 stk blev det til for David.
Efter at han var taget hjem igen, kom Lene Ørskov og Stig Niklassen forbi. De gik med mig på en enkelt runde ved nettene til et par af dagens Rødhalse.
Hyggeligt besøg og heldig kan jeg føle mig, når de endda indbød mig til aftensmad i deres sommerhus i morgen!
Inden jeg når til det, håber jeg dog på, at der igen er godt gang i småfuglene i krattet og nye arter for året på vej.
Xenia har meldt sin ankomst til endnu en gang ringmærkningstræning, så der må gerne komme andet end Rødhalse på banen i morgen.

Dagens ringmærkningstal:
Gærdesmutte 5, Jernspurv 4, Rødhals 62, Rødstjert 1, Sangdrossel 1, Solsort 1, Munk 2, Gransanger 13, Fuglekonge 7, Skovspurv 1, Grønirisk 1, Tornirisk 1, Lille Gråsisken 1

Ialt 100 mærket fordelt på 13 arter.
Kun én af de 100 blev fanget i rusen og det var en Gransanger. 

DSC 4038 2
Første ringmærkede Rødstjert i år blev en flot adult han.

DSC 4035 3
Dagens Gråsisken var en han med en hvid undergump, hvor kun to af fjerene havde en smal mørk tegning ved skaftet. En undergump, som felthåndbøger ofte beskriver som et kendetegn på Hvidsisken!
Det ses dog af og til på
 både Lille og Stor Gråsisken og minder bare om, at man altså skal se flere kendetegn end en hvid undergump for at kunne bestemme en sisken til Hvidsisken.