Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2022 (215)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Ubudne gæster i Fyrhaven i morgenstunden - siden et par velkomne nye årsarter for Hukket

onsdag 17. april 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Stadig højtryk med masser af sol, få skyer og let til frisk vind fra østsydøst til øst.
Temperatur fra 6-13°C. God sigt med en smule dis i horisonten ude over havet. Ingen nedbør.

Havde brugt lidt af aftenen i går på et nyt tiltag med et Skype møde mellem Skagen, Gedser og Blåvand Fuglestationer. Fint at hilse på de andre nørder og noget, der godt kan gentages, selvom vi lige skal arbjede lidt med tekniken. Forbindelsen var ikke lige god under hele mødet.
Jeg var frisk til at åbne alle net før solopgang, da nattemperaturen var behagelige 6 grader.
Efter åbningen brugte jeg en halv time ved stationen og fik mærket de første fugle i den have, inden jeg gik op til første runde ved nettene i Fyrhaven.
Der blev jeg temmelig overrasket og ophidset da jeg kom til vores 18m net F3. To teenageknægte stod og hev i bunden af et net, hvor de havde fat i en Jernspurv. De fortalte, at de var gået ind gennem hegnet ved bunkeren på vestsiden af Fyrhaven og nu ville befri fuglen!
Suk!!
Jeg fortalte med store ord, at de ikke havde noget at gøre her og at de risikerede at skade fuglen med det de havde gang i. De undskyldte godt nok meget, men jeg tror alligevel ikke helt de fattede alvoren.
Jeg hørte dem ihvertfald grine, da jeg havde sendt dem ud af haven og de gik videre til p-pladsen.
De havde nået at rive nettet op over 40cm, men heldigvis slap fuglen fra den omgang uden andre skader end nogle tabte fjer.
Jeg håber virkelig ikke, at den slags gentager sig under resten af mit ophold her - det vil ende med, at jeg bliver et nervevrag hver gang jeg ser en turist herude - og kan sige, at det sker ca. en tusinde gange pr dag!  

Nå - dagen blev heldigvis bedre!
Xenia dukkede op ved 7 tiden for endnu en dag i oplæring som ringmærker. Vi fik en fin dag ud af det med i alt 69 mærkede fugle med Rødhals, Gransanger og Jernspurve som de dominerede arter, så Xenia er udlært i disse almindelige kortdistancetrækkende småfugle.
Næste gang hun kommer må det stå på et nyt udvalg af arter, da langdistancetrækkerne begynder at indfinde sig.
Bent var rundt i Mosen og så vores første Rødstjert i år plus den første Dværgterne på Hukket.
Han nåede også at melde en Trane, der fløj lidt rundt over Mosen.
Endelig fik han ved et besøg i Fyrhaven ledt et Rådyr ud af rusen, uden at hverken udstyr eller dyr kom noget til. Rådyret stod helt inden i den indsnævrede del af rusen og nød livet. Den havde helt tydeligt søgt ind for at drikke af det lille vandhul og gnavet løs på beplantningen, så jeg tænker, at jeg vil støde på den igen derinde - men hellere den, end uvidende mennesker, der ikke respektere en indhegnet grund!

Dagens ringmærkningstal med genfangster i ():
Jernspurv 10, Gærdesmutte 3, Rødhals 23 (2), Solsort 1, Munk 2, Gransanger 23 (1), Fuglekonge 5, Lille Gråsisken 1, Nordlig Gråsisken 1

Ialt 69 mærket og 3 genfanget fordelt på 9 arter (hvis man vælger at kalde Lille og Nordlig Gråsisken for adskildte arter!)

DSC 4028 2
Siden sæsonen startede i marts har vi ringmærket 83 Lille Gråsisken og nul Nordlige.
Det var derfor dagens overraskelse, at stå med en Nordlig Gråsisken denne morgen.