Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (92)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Ekstrem tidlig ankomst af Tornsanger

lørdag 13. april 2024
af Morten Jenrich Hansen

Bianca, Maxim og jeg kunne nyde, at vindstyrken var nede under 10m/s fra sydvest og det holdt sig til tørvejr helt frem til kl 17, hvor dagens første regnbyger ramte.
Altså blev det til en masse runder ved nettene i dag.
De første 5 standardtimer med alle net åbne i de to haver, hvorefter vi lukkede ned for Fyrhaven og jeg fortsatte i Stationshaven lige frem til regnen kom kl 17.

I standardtiden blev det til 21 mærkede fugle og lidt genfangster, mens de ekstra timer over middag gav yderligere 8 mærkede fugle.
Vi fik flere gode oplevelser blandt de fangne fugle i dag.
Den ene af genfangsterne var en Løvsanger ringmærket her d. 27. april sidste år:
Det er altid en fornøjelse, at stå med en fugl igen året efter og vide, at den har fundet retur til samme have efter en vinter syd for Sahara.

Blandt de ringmærkede fugle kom der tidligt på morgenen en ny årsart herude, da vi fangede en Gærdesanger.
Det havde jeg egentlig forventet ville ske, efter at vi både har haft flere Rødstjerte og Løvsangere de seneste dage, men hvad der skete en time senere, på endnu en netrunde havde jeg ikke set komme.
I et net hang en Tornsanger og den art burde altså først ankomme hertil om 14 dage.
Absolut tidligste fund af arten ved Blåvandshuk og en af de tidligste nogensinde, der er dokumenteret fra Danmark.
20240413_064746.jpg
Gærdesangeren var en af de ventede nye arter for året her midt i april

20240413_091034.jpg
Tornsangere var til gengæld slet ikke ventet på dette tidspunkt i april!

James og Lisa tog sig imens af obsen fra klitten ved Sydhukket og havde også en god morgen.
De Rødstrubede Lommer trak nord med lidt over 100 eksemplarer, men bedst af alt var der årets første større dag med træk af Splitterner, hvor lidt over 200 stk trak nord i de første timer, hvorefter trækket af terner døde ud.
Lisa havde indimellem tid til at se sig over skulderen og ind over klitterne bag Vesterled, hvor hun fik øje på en Ringdrossel, der kom flyvende og satte sig i træerne ved Vesterled.
Stor fornøjelse for både James og Lisa, der begge har håbet meget på den art herude og nu lykkedes det for dem.

Midt på dagen kom Maria, Thea og William for at tilbringe et lille døgn på fuglestationen inden de hjælper Bianca med hjemrejsen i morgen.
De fik set lidt Gransangere og en Løvsanger i hånden og det gjorde vist et godt indtryk.

Karin og Sven mødte også op til en hyggelig snak i stuen, men måtte tage hjemad uden at få set Løvsanger i hånden, da det kun blev til fangst af en Gransanger mens de var her.

Lige nu er vi alle på stationen helt mætte og fyldte i maverne, da Biancas sidste aftensmåltid i denne omgang bød på både Marias store jordskokkesuppegryde og dessert med frugt og råcreme.
Yderligere sødt til min tand kom på bordet, da Bianca takkede mig for dagene med oplæring i ringmærkning ved at komme med en stor æske chokolader.
Hun kender nok min svaghed for chokolade ud fra sin egen erfaring.
Lisa´s note ved sin første blog for fuglestationen et par dage tilbage, indførte begrebet ”chokolaholic” og jeg har budet på jeg selv og Bianca som passende i den kasse.

Morgendagen ser blæsende ud, så det bliver nok ikke til at åbne net, men dermed får jeg tid til at sige farvel til Bianca, der tager herfra omkring kl 6 i morgen tidlig.
Derefter må klitten og havobsen tager over for ringmærkningen for en dag.

Dagens ringmærkning:
20240413_171157.jpg

Folk på stationen: Maria, Thea, William, Bianca, Lisa, James, Maxim og Morten