Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (48)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Lappedykker-dag

mandag 1. april 2024
af Henrik Böhmer

Det er ved at være nogle dage siden vi havde pålandsvind og det kan godt mærkes på mængden af fugle. Sydvestenvind er bare det bedste på dette tidspunkt af året. Morgenobsen er startet meget stille ud de sidste par dage med kun meget få lommer og sortænder - og primært sydtræk. Denne morgen startede dog lidt anderledes end i går, da vi fandt en spændende lappedykker lige nedenfor obsposten. Det var enten en sorthalset eller nordisk og da den var i fuld vinterdragt, tog det lidt tid at få helt styr på den: sorthalset lappedykker. Det er en sjælden gæst på hukket om foråret. Foruden et fund i 2022, skal vi mere end 20 år tilbage for at finde det seneste fund. Derudover kom der to sydtrækkende nordiske lappedykkere og lidt senere fandt vi en rastende nordisk lappedykker i begyndende sommerdragt. Ellers var morgenens bedste obs en trækkende bjergand og en hedelærke. 

Der raster fortsat lidt 2k og 3k kaspiske måger på stranden. I dag 5 stk. De seneste dage har vi set to kaspiske måger med gul ring, men desværre ikke fået dem aflæst. 

Grønningen ser fortsat god ud med middel mængde vand, men desværre kun få fugle. Der er fortsat lidt krikænder og vipstjerter og i dag også ankomst af stenpikker og to trækkende bjerglærker. 

DSC09148

Fra ringmærkernes gang i haverne kan vi opdatere Henriks beretning med dagens fangster.
Vi havde alle net åbne i de 5 standard timer og kunne fortsætte med net åbne i stationshaven i yderligere 1 1/2 time inden regnen fra syd nåede op til Hukket.
Herefter ser det ud til ca. 24 timer med konstant regn og dermed en dag i morgen uden ringmærkning.

Vi fik dog en god start på april med 46 mærkede fugle og lidt genfangster, som det fremgår af nedenstående skema.
Ingen større overraskelser blandt arter eller antal, men en absolut godkendt dagstotal for en forårsdag i Blåvand.
Bianca fik besøg af et par unge venner, der både fik obset lidt fra klitten og kom med på en netrunde, hvor der heldigvis var et par fugle at vise frem.
Jimmy tog hjemad fra sin påskeferie lidt over middag og fik aldrig set den Rødtoippede Fuglekonge, som jeg næsten havde lovet ham ville være her.
Vi må tage den på onsdag, når regnen er væk og vi igen kan åbne net.

Dagens bedste ringmærkningsfund stod vi ikke selv for, men kom fra Vagn Lind nede på Fanø, der skrev til mig, om jeg kendte ringen på den Jernspurv, som han lige havde genfanget i krattet ved Sønderho Strand.
Det viste sig, at være en Jernspurv, som vi har ringmærket her den 27. marts i år og den har altså valgt at tage ned til den skønne vadehavsø Fanø efter besøget ved Hukket for nogle dage siden.

Dagens ringmærkning:20240401_174709.jpg

Folk på stationen: Henrik, Jimmy, Bianca, Maxim og Morten