Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (48)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Kulørt natteshow og åbne net i morgentimerne

torsdag 16. marts 2023
af Morten Jenrich Hansen

Jeg klædte mig igen varmt på og gik ud med lygte og ketcher ved 23 tiden i går aftes.
Stranden var igen fugletom og folk vadede rundt med deres uv-lygter og projektøre, så da jeg nåede op til pælerække opgav jeg fangstforsøg på stranden og prøvede, at gå ind til Mosen i stedet.
Jeg så et glimt af en flyvende ugle, der strøg om bag klitterne i den nordlige del af Mosen og 2 Gråænder i den sydlige branddram var også uden for rækkevidde.
Jeg kom derfor tomhændet hjem efter at være vendt ved den nordlige branddam, men natturen gav både oplevelsen af 2 Ræve, 5 Hare og lidt Rådyr og Krondyr.
Det bedste var dog synet over horisonten mod nord da jeg nåede op til vendepunktet.
Der begyndte at komme et tydeligt grønt lysbånd trods lidt vekslende skydække på en ellers stjerneklar nat.
Var klar over, at det lys betød aktivt Nordlys, så jeg gik hjemad for at få fat i mit kamera.
Nåede heldigvis tilbage til fuglestationen inden Nordlysaktiviteten stoppede og nåede at få lidt fotos at det spetakulære farveshow på nattehimlen.
Altid en kæmpe oplevelse at se Nordlys de sjældne gange, at det kommer så langt mod syd som Danmark.

DSC_26762.JPG Midnats lysshow bag Blåvand fyr med flot aurora borealis mellem lave skyer over den nordlige horisont.

Trods den begrænsede mængde nattesøvn var jeg oppe før solopgang og klar til at åbne net i Stationshaven for første gang i flere døgn.
Bent var også tidligt herude og tog sig af nettene i Fyrhaven
Vinden var stik syd på 10m/s, så vi kunne finde net nok i læ til at få gennemført en standard ringmærkning.
Det holdt lige tidsmæssigt inden vinden på ny tog til og regn kom ind fra vest.
Da jeg gik ud for at åbne net startede jeg med at have en Skovsneppe, der kom flyvende og gik til rast bag nabogrunden. En Sangdrossel sang fra trætoppene ved Posthaven og Bent havde også en syngende oppe i Fyrhaven. Første gang i år, at den art har gang i det herude på Hukket, så det var næsten ventet, at Bent kunne sætte ring på en.
Samlet blev det til 9 mærkede fugle og 2 kontroller, hvor en af dem var en Bogfinke han mærket i oktober 2021 og dagens kontrol er første aflæsning af den.
Bent holdt øje med havet fra bænken ved ringmærkningslaboratoriet i Fyrhaven, men der var ingen trækbevægelser i dag og ikke noget at skrive om.
Samme oplevelse havde jeg ved et besøg i klitten ved Sydhukket, så det eneste jeg fik ud af det tjek var en aflæsning af en farveringmærket Sølvmåge.

20230316_072633.jpg
Årets første ringmærkede Sangdrossel i Bent´s hænder.

Da vi havde lukket net, fik jeg lavet varm mad til frokost og sov derefter eftermiddagen væk, mens regn og rusk præger resten af døgnet udenfor.
Bent tog dog forbi Grønningen på hans vej hjem og meldte om fundet af 3 Hvide Vipstjerter, hvoraf den ene var en flot han Sortrygget.
Klassisk, at den lokalitet har de første obs af Hvid Vipstjert for lokalområdet og også klassisk, at der dukker individer af den Sortryggede race op blandt de tidlige obs.

Blæst og regn skulle fortsætte hele natten og ind i de tidlige morgentimer, så jeg regner ikke med at kunne gennemføre standard ringmærkning i morgen, men kommer nok først til at åbne net op ad formiddagen, hvor vinden skulle aftage til de 10m/s og komme fra stik syd, så jeg da kan bruge de samme net som i morges.

Dagens ringmærkning:
                                       Mærket      Kontrol
Sangdrossel                         1               0
Solsort                                  5               0
Jernspurv                             1               0
Rødhals                                1               0
Skovspurv                             1               1
Bogfinke                                0               1

Ialt   9 (2)