Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Rødtoppet fuglekonge, hårdt arbejde og sensommerhyben

tirsdag 20. september 2022
af Lise

Hej med jer :)

I dag var dagen, hvor vi både fik den første rødtoppede fuglekonge i nettene, opgraderet helgolandsfælden, nydt sensommersolen og sanket hyben til fremtidig marmeladelavning. What a day <33

Nå, men lad os starte udenfor mine arbejdsopgaver, nemlig ude på obsen. Sebastian havde en dag på job der vidst ender i glemmebogen. Der var ikke de vilde antal og fuglene der kom forbi var ikke nye listearter eller ædelarter hos observatøren. Blæsevejrsdagene vi havde i weekenden, gav da også en pæn tilføjelse til begge lister, og dage som denne kommer til at blegne ekstra meget ved siden af de fede havfugle der blæste forbi. På trods af dagens rolige karakter på obsen kunne der godt highlightes lidt, såsom en dværgfalk, husrødstjert og 7 bjervipstjerter - efteråret er i gang.

Dagens observationer

Ringmærkningen startede for mig med netåbning i fyrhaven, hvilket var en vidunderlig oplevelse da morgenen var lys og mild. Havde lige glemt hvordan en rolig morgen føles..
Jonas, Adam og jeg mærkede som minimum 10 fugle de mange første runder, og der var stor diversitet i arterne. Vi fik også alle mødt en gærdesmutte eller 2 i nettene der krævede lidt mere fingersnilde end fuglene ellers plejer. Der er nemlig begyndt at være en pæn andel af disse små energiske basser, som er lige dele søde og udfordrende.
I dag er også dagen hvor sæsonens første rødtoppede fuglekonge smuttede en tur forbi vores netbaner. Den fik Adam lov til at ringmærke, til stor glæde. Han lagde mærke til at den føles endnu mindre end vores nu faste netgæst fuglekongen, og rigtig nok vejede den ikke mere end 4,7 gram - den lever altså op til titlen som Danmarks mindste fugl.

DSC06172

Udover dette fund havde vi nogle ret talrige almindelige arter, såsom rødhalsen og bogfinken. I kan se fordelingen af dagens mærkning her:

20-09.png

Imens vi var i fuld gang med mærkningen i fyrhaven, kom Svend Aage og Bent slæbende med haveredskaber ind i haven. De var nemlig på en mission i dag; en hurtigrute til helgolandfældens indgang fra laboratoriet skulle laves. Jonas, vores største håb for fangst af flygtige fugle i nettene, har nævnt for dem at en sprint mod spurvehøge i helgolandfælden er umulig fra laboratoriet. Det blev der reageret på, siden vi jo gerne vil øge antallet af fældefangster her på stedet. Svend Aage og Bent arbejdede hårdt i et par timer, hvorefter der åbenbarede sig en fin motorvej mod fælden. Jeg glæder mig til at den skal give os flere tal fra fælden og et par hits henover sæsonens sidste måneder! Det bliver godt.

Efter netluk kl 14, tog Sebastian en slapper, Jonas gik ud og luskede i området og Adam og jeg gik ud og sankede lidt hyben til fremtidig marmeladelavning. Vi fik plukket en del gode bær på trods af den ret sene dato, og vi fik da også renset over halvdelen af den pæne fangst med podcast i baggrunden. Den sidste pose hyben måtte vi opgive til madlavning og de røg i kummefryseren hvis nogen vil fodre lidt fugle engang til vinter.
blog 20 09

hyben blog 20 09

Her til aften nød vi 3. omgang af vores karrygryderet, som stadig smagte helt perfekt - nærmest endnu bedre efter den fornuftige trækketid i køleren. Det bliver helt mærkeligt at skulle spise noget andet i morgen..
Nu skal vi til at se et par afsnit klovn, da denne serie liige tager en dag til det sidste høje niveau <33

Over and out herfra.

Folk: Adam Søderdahl, Lise Hykkelbjerg, Sebastian Thorup Hansen, Jonas Pedersen, Bent Jakobsen, og Svend Aage Clausen.