Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (109)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Sindssyg dag med 2 hits på 30 min.

søndag 5. september 2021
Så kom dagen, hvor alting lykkedes.
af Simon Græsbøll Iversen

Godaften derude - Simon her med dagens blog-indlæg.

Weekenden blev ligesom skudt i gang og var godkendt, efter den vilde obs af en Nøddekrige (Nutcracker, Nucifraga caryocatactes), som var ude og vende ved fyret i går. Men vejrudsigten og den ventede østenvind gjorde os sultne efter mere. 

I dag stod vi op til en lidt kølig, knastør morgen med blå himmel - men også med kæmpeforventninger (som vi selv havde bygget op ved at holde et vågent øje med vejrudsigten). I dag var dagen, hvor vi håbede, at østenvinden skulle få fuglene til at rykke - og flere af dem makkede ret.

Morgenobsen ude på Hukket var en skøn pærevælling af 6 Almindelig Kjove (Arctic Skua, Stercorarius parasiticus), en større flok Fiskehejre (Grey Heron, Ardea cinerea) på træk, andefugle, vadefugle og ikke mindst en god mængde småfugle, heriblandt 28 Skovpiber (Tree Pipit, Anthus trivialis), 23 Gul Vipstjert (Yellow Wagtail, Motacilla flava) og så en omgang svaler - deres træk tog virkelig fart ud på den sene morgen, og vi havde dem ude over havet, over stranden, i yderste klitrække, i inderste klitrække, over mosen, over Blåvand by - ja, nærmest alle steder vi kiggede hen. Totalen af Landsvaler (Barn Swallow, Hirundo rustica) blev på næsten 1500 under den standardiserede tælling og næsten 2300 i alt med dem, som blev talt til lidt ud på formiddagen. 

IMG_7055.JPG
En af de mange landsvaler, som tonsede forbi obsposten. Foto: David Manstrup

IMG_7033.JPG
Spurvehøge rykkede der også nogle stykker af. Foto: David Manstrup

Efter et par peanutbuttermadder sætter jeg mig til at taste morgenens observationer ind i Dofbasen, men jeg når ikke langt - Hanelie og Jonas er lige kommet ind til en lille pause mellem netrunder, og så får vi meldingen over Zello: "En mulig 1K Sabinemåge (Sabine's Gull, Xema sabini) - hvis I løber, kan I nå den!" På med skoene og så bare der'u'a'.

Vi løber alt, hvad vi kan. Luften er tør og varm, og halsen har det hårdt - men vi når frem og lidt febrilsk får vi snakket med de andre på obs-posten, som får os guidet frem til mågen, som ses på vej væk fra Hukket mod nord. Nyt kryds til Jonas og mig - for pokker, hvor er det fedt!

En absolut godkendt dag på obsen - men ringmærkningen ville også være med!

Efter at have spurtet gennem sand og klitter for at se Sabinen, så vender vi glade og forpustet tilbage til stationen, hvor jeg nu igen sidder og er ved at taste dagens obs-tal ind i Dofbasen, mens Jonas og Hanelie lukker net.

Pludselig kommer Jonas ind med en fugl i hænderne og et udtryk i ansigtet, der både rummer frygt, forundring og glæde: "Er det her en Høgesanger?!", spørger han mig - bare for at få bekræftet, hvad han allerede vidste, mens han viser dyret forsigtigt til mig. Og JA!, det er det! 

Han melder den ud på Zello, den får ring på og bliver vist frem til de tilbagevendende observatører. Glæden og begejstringen er stor, og vi er helt elektriske. Vi hører l'Amour Tojujours på højtaleren og har det for fedt (sorry, Sebbe). 

curruca_nisoria_blaavand_05-09-2021.jpeg
Dagens fine, fede og håbede Høgesanger. Foto: Simon Græsbøll Iversen

Ringmærkningstotal: 

Høgesanger (Barred Warbler, Curruca nisoria) 1
Gærdesanger (Curruca curruca) 1
Havesanger (Garden Warbler, Sylvia borin) 1
Munk (Blackcap, Sylvia atricapilla) 3
Gærdesmutte (Wren, Troglodytes troglodytes) 1
Jernspurv (Dunnock, Prunella modularis) 6
Rødhals (Robin, Erithacus rubecula) 4
Rødstjert (Redstart, Phoenicurus phoenicurus) 1
Broget Fluesnapper (Pied Flycatcher, Ficedula hypoleuca) 1
Gulspurv (Yellowhammer, Emberiza citrinella) 3

Ud på eftermiddagen gik vi en lang tur i mosen, ud til vandhullerne nord for det hemmelige krat, det hemmelige krat og hjem gennem sommerhusområdet ved Vesterled. Her så vi en Rød Glente (Red Kite, Milvus milvus), en del Tårnfalke (Kestrel, Falco tinnunculus), et par fouragerende Mursejler (Swift, Apus apus) og en god slat Sortstrubet Bynkefugl (Stonechat, Saxicola rubicola).

Til aften har vi lavet en nem aftensmad med pasta, spinat og feta og så en lille øl uden for i solen for at fejre den her vilde weekend.

Hav en kanon aften - det har vi :) 

Folk: Hanelie Sidhu, Jonas Pedersen, Bent Jakobsen, David Manstrup, Michael Mosebo, Jan Kiel, Henrik Böhmer, Jacob Sterup, Anders Myrtue og Simon Græsbøll Iversen