Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2021 (165)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)(se alle)

Grumset vejr gav mange fugle

søndag 19. juli 2020
Over 1700 vadefugle
af Michael Brunhøj Hansen

Vejr: først overskyet og ret diset, senere lidt sol. Lunt fra morgenstunden, omkring 17-18 grader, og fortsat varmt resten af dagen. Vinden kom, ikke helt ventet i går, fra sydøst og var svag; ud på morgenen blev det vindstille, men over middag gik den i sydvest og tog igen en smule til. Moderat sigt.

Vejrudsigten i går nævnte noget om regn- og tordenbyger fra morgenstunden. Sådan blev det dog ikke. Det var temmelig overskyet samt halvdiset med enkelte dryp ind i mellem; vinden kom fra sydøst (!) og det var lunt. Det er typisk opskriften på mange fugle, og det kom der da også, især hvis vi ser det ift. hvor tidligt det endnu er på sæsonen.

Den første halve time kom der dog ikke specielt meget hvilket måske var fordi et regnvejr mod nord var ved at passere og måske fik stoppet lidt af trækket. Henrik Böhmer gjorde os selskab efter en halv time, og det var belejligt, for herefter gik trækket løs. Der kom større flokke af islandske ryler med jævne mellemrum, både højt, lavt, tæt på og langt ude, samt en del sandløbere og almindelige ryler inkl. et pænt antal stenvendere. Det blev altså den hidtil travleste morgen denne sæson.

Nogle tal fra i dag: islandsk ryle 1070, sandløber 400, alm. ryle 210, stenvender 20, strandskade 10, lille kobbersneppe 5, stor præstekrave 1, småspove 1 og mudderklire 1. Det giver i alt 1718 vadefugle. Herudover var en alm. kjove forbi samt 6 gravænder og 5 toppede skalleslugere. Ca. 55 stære trak mod England, og 4 små korsnæb var ude og vende; der bliver kigget ihærdigt efter hhv. rosenstær og hvidvinget korsnæb.

Omkring 30 mursejlere fouragerede ved fyret, og 7 rødstrubede lommer rastede ud for hukket.

John Frikke kom ligeledes ud på morgenobsen med kamera og havde i sinde at få fuglene fotograferet i strandkanten. Her var trækket dog stort set gået i stå, så han fik desværre set så meget.

Efter morgenobsen tog vi hjem og samlede kræfter til en eftermiddagsobs. Der kom mest sandløbere og nogle alm. ryler; kun et par islandske ryler og stenvendere blev det til i denne omgang.

Vejret i morgen ser ikke alt for lovende ud hvor også efterårets ringmærkning begynder (det kommer Bent til at stå for inden vores engelske ringmærker kommer). Det bliver gammel kending med vind fra nord og nordvest samt overskyet, men i det mindste skulle det ikke blive blæsende.